130 let

Tomáš Galásek při tréninku. | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

„Němci“ v. Němci. Střet se blíží

Sport
  •   10:03
PRAHA - Klíčový, prestižní. Zápas roku. Tak je prezentován kvalifikační duel s Německem. Pro trio českých reprezentantů bude navíc i pikantní záležitostí. V Toyota Areně půjdou do boje proti „svým“.

„Němci“ Jan Polák, Tomáš Galásek a David Jarolím. České hvězdy působící v bundeslize.

„O zápase se v Německu hodně mluví,“ pověděl Jan Polák, záložník 1. FC Norimberk. „A teď to ještě zesílí. Němci si uvědomují, že je čeká zápas o první místo ve skupině,“ doplnil David Jarolím, který obléká dres Hamburku. Jednou ze základních povahových vlastností Němců je bezedná dávka sebevědomí. Věří si tedy i před zápasem v Praze?

„Samozřejmě, cítí se favority. Prosím, mají na to právo. Věřím ale, že jim ukážeme, jak moc se mýlili,“ prohlásil Polák.

Němci přijedou citelně oslabeni. Ve výběru trenéra Joachima Löwa chybí pětice útočníků, potíže provázejí i defenzivní řadu. Která absence bude zásadní?

„Nejvíc bude chybět Klose. To je fenomén, který dává pořád góly, rozhoduje zápasy. Pro mě je to jeden z nejlepších útočníků v Evropě,“ řekl Jarolím na adresu německého kanonýra, který si odpyká karetní trest. „Navíc nebude hrát ani Gomez. S Closem vytvořili smrtící tandem. Bude to pro Němce velká ztráta,“ myslel si Polák.

Galásek: Slabinou soupeře je obrana
Přesto má prý kouč Löw dostatek variant, jak dopad absence elitních útočníků minimalizovat. Do formy se podle českých „Němců“ dostává Lukas Podolski z Bayernu Mnichov, lídra soutěže Schalke táhnou góly Kewina Kurányiho. „Ale Close je nenahraditelný,“ dodal Jarolím. Další ránou pro soupeře by mohla být neúčast obránce Dortmundu Metzeldera. Srážku s vlastním brankářem ve víkendovém utkání odnesl zraněním oka.

„Dostal pěstí v rukavici, nevidí na jedno oko. Zvažuje, jestli má cenu do Prahy jezdit,“ podotkl Tomáš Galásek, Polákův spoluhráč. Na vestfálském stadionu uhráli s Norimberkem bod za remízu 0:0.

Kde vidí reprezentační matador největší slabinu Němců? „Mají velice silnou zálohu a přes některé absence i útok. Myslím, že přes obranu by se přecházet dalo,“ uvedl Galásek. V Toyota Areně se nepotká se žádným spoluhráčem z Norimberku. Kamaráda v týmu soupeře má však Jarolím. Obránce Trochowského. Na hecování mezi nimi ale nedošlo, Jarolím byl nominovaný až dodatečně.

„Trochovski mi ale stejně tvrdil, že se v sobotu uvidíme. Měl asi lepší informace než já,“ smál se Jarolím, který má v letošní sezoně nakročeno k titulu zlý muž. V bundeslize nasbíral už 11 žlutých karet. „Je to dost. Nabídl jsem už trenérovi, že pokud jich bude patnáct, zaplatím 5000 eur. A to už by byla drahá sranda.“

Autor: Robert Neumann