Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Němec zdolal z domova triatlonový závod Ironman, na pomoc potřebným se mu podařilo vybrat 5,5 milionu

Sport

  13:57
Girona - Ironman je jednou z nejnáročnějších výzev sportovců. Skládá se z plavání na trase dlouhé 3,86 km, jízdy na kole (180,25 km) a maratonského běhu (42,2 km). Výjimečný počin se povedl německému vytrvalci Janovi Frodenovi. Olympijský vítěz z roku 2008 totiž v domácích podmínkách zdolal nástrahy těžkého závodu za 8 hodin a 33 minut, během svého výkonu vysílaném na internetu se mu navíc povedlo vybrat na zdravotnické organizace 200 500 euro (přibližně 5,5 milionů korun).

Jan Frodeno z domova zdolává závod Ironman. foto: Reprofoto

Jan Frodeno je úspěšný německý triatlonista, jeho největším úspěchem je dozajisté zlato z olympiády z roku 2008, Na LOH 2012 skončil na šestém místě a na mistrovství světa v Ironmanu byl třetí v roce 2014. O rekordu informoval triatlonový web Ronde

Kvůli současné pandemii je osmatřicetiletý závodník nucený setrvat ve svém baráku ve španělské Gironě, kde se rozhodl pro husarský kousek-z domova pokořit závod Ironman a k tomu přispět na dobrou věc. 180 kilometrů na kole ujel Frodo na svém trenažéru, 42 kilometrů běhu zvládl na běžckém pásu a 3,8 kilometru plavání ve svém bazénu s protiproudem.

Konečný čas 8 hodin a 33 minut nebyl ale tím hlavním, nejen fanoušci německého závodníka totiž mohli jeho počin sledovat na internetu a k tomu přispívat na charitu.

Výsledná částka 200 500 euro (přibližně 5,5 milionů korun), půjde na zdravotnické organizace v Gironě.

„Tichý úspěch. Žádné světové rekordy nebyly překonány. A asi to nebudu nikdy opakovat. Ale neumím vyjádřit slovy to, co se dnes stalo. A vše v ,pohodlí’ mého domova. Děkuji vám všem, kteří jste k tomu přispěli. Děkuji všem, kteří jste mě podpořili online, sledovali to, přispěli jste, jezdili na kole a běhali. Speciální dík patří těm, kteří obětovali svůj čas, aby si se mnou povídali. Děkuji všem, kteří byli v zákulisí. Celé vytrvalecké komunitě, která věnovala přes 200 tisíc euro. Teď je čas na rodinu, bez nich by žádné #triathome nebylo,“ poděkoval všem zúčastněným Frodeno.

Autor: