Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Greipel vyhrál na Tour de France druhou etapu za sebou

Tour de France

  17:58aktualizováno  19:32
SAINT-QUENTIN (Francie) - Německý cyklista André Greipel vyhrál 5. etapu Tour de France, čímž zopakoval středeční úspěch. Ve spurtu porazil Australana Matthewa Gosse. Ve žlutém trikotu pro lídra celkového pořadí pojede i nadále Švýcar Fabian Cancellara.

Německý cyklista André Greipel vyhrál 5. etapu Tour de France foto: ČTK

Ten tak oblékne tento trikot už posedmadvacáté, což je rekord mezi cyklisty, kteří Tour nevyhráli. "Když se na Tour tímto způsobem zapíšete do historie, je to obzvlášť výjimečné," řekl časovkářský specialista, který vede od triumfu v sobotním prologu.

Etapa z Rouen do Saint-Quentin byla převážně rovinatá, jediné drobné stoupání přišlo těsně před cílem. Greipel dokázal, že mu vyhovuje i tento typ spurtu, a vyhrál druhou etapu za sebou. Naopak britský mistr světa Mark Cavendish tentokrát dojel do cíle na čtvrtém místě.

Sagan se před cílem zapletl do hromadného pádu

Ze závěrečného souboje vypadl dvojnásobný etapový vítěz z letošní Tour Slovák Peter Sagan, který se zapletl do pádu zhruba tři kilometry před cílem. Greipel uznal, že měl štěstí, že se podruhé za sebou vyhnul karambolu v závěru etapy. "Nějak jsem zůstal na kole," poznamenal.

Naopak hodně naštvaný byl Američan Tyler Farrar, který po pádu dojel do cíle se zkrvaveným loktem a kolenem. Okamžitě se hnal do autobusu týmu Argos-Shimano a hledal Toma Veelerse, kterého považoval za viníka pádu. "Tohle se nikomu nedělá," křičel na něj.

Podle Sagana byl však viníkem právě zámořský cyklista. "Ten pád mě nevyděsil, ale naštval. Nechápu, co Farrar vyváděl," řekl slovenský cyklista, který navzdory absenci v závěrečném spurtu udržel zelený trikot pro nejlepšího závodníka bodovací soutěže. V pátek čeká peloton slavného závodu trasa dlouhá 207,5 kilometru z Épernay do Mét.

Výsledky Tour de France

5. etapa
Rouen - Saint-Quentin (197 km):
1. Greipel (Něm./Lotto) 4:41:30, 2. Goss (Austr./Orica GreenEdge), 3. Haedo (Arg./Saxo Bank), 4. Dumoulin (Fr./Cofidis), 5. Cavendish (Brit./Sky), 6. Veelers (Niz./Argos), 7. Freire (Šp./Kaťuša), 8. Petacchi (It./Lampre), 9. Hinault (Fr./AG2R La Mondiale), 10. Gene (Fr./Europcar) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Cancellara (Švýc./RadioShack) 24:45:32, 2. Wiggins (Brit./Sky), 3. Chavanel (Fr./Omega Pharma Quick-Step) oba -7, 4. Van Garderen (USA/BMC) -10, 5. Boasoon Hagen (Nor./Sky) -11, 6. Meňšov (Rus./Kaťuša) -13, 7. Evans (Austr./BMC) -17, 8. Nibali (It./Liquigas), 9. Hesjedal (Kan./Garmin) oba -18, 10. Klöden (Něm./RadioShack) -19.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!