Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Německým sáňkařům patřil i závod družstev, Češi skončili devátí

Sport

  19:35
SOČI - Závod družstev na olympiádě v Soči vyhráli sáňkaři Německa a ovládli i čtvrtou a poslední soutěž na hrách. Stříbro získali Rusové, třetí byli Lotyši. Česká štafeta ve složení Vendula Kotenová, Ondřej Hyman a sourozenci Lukáš a Antonín Brožové obsadila se ztrátou čtyř sekund deváté místo.

Němec Natalie Geisenberger (vlevo) povzbuzuje parťáka Felixe Locha. foto: Reuters

Vítěz mužského závodu Felix Loch, ženská šampionka Natalie Geisenbergerová i nejlepší dvojice Tobias Wendl a Tobias Arlt při olympijské premiéře štafety potvrdili roli favoritů a ve všech dílčích jízdách zaznamenali nejrychlejší časy.

"Všichni jsme dobří přátelé a teď jsme společně i olympijští vítězové. Neuvěřitelné," citovala agentura SID Geisenbergerovou. "Je to paráda. Známe se od mala, chodili jsme do stejné školy a teď nás čeká obrovský večírek," přidal Loch.

Rusko porazili o vteřinu a připravili stříbrnou rozlučku pro Alberta Demčenka, který stejné místo obsadil i mezi jednotlivci. Stejně jako dvaačtyřicetiletý Rus dal ve štafetě sbohem kariéře i Armin Zöggeler. Čtyřicetiletý majitel rekordních šesti olympijských medailí však na bronz z mužského závodu nenavázal a s italským týmem skončil pátý. "Je těžké se loučit, přeci jen jsem jezdil hrozně dlouho. Ale přišel můj čas," uvedl Zöggeler.

Německo potvrdilo postavení sáňkařské velmoci, když získalo už 31. zlato, zatímco ostatní země mají dohromady třináct olympijských vítězství. Loch se navíc třetím triumfem pod pěti kruhy vyrovnal současnému reprezentačnímu trenérovi Georgu Hacklovi.

Saně - družstva

1. Německo (Geisenbergerová, Loch, Wendl/Arlt) 2:45,649, 2. Rusko (Ivanovová, Demčenko, Denisjev/Antonov) -1,030, 3. Lotyšsko (Tirumaová, Rubenis, A. Šics/J. Šics) -1,646, 4. Kanada (Goughová, Edney, Walker/Snith) -1,746, 5. Itálie (Gaspariniová, Zöggeler, Oberstolz/Gruber) -1,771, 6. USA (Hamlinová, Mazdzer, Niccum/Terdiman) -1,906, 7. Rakousko (Kastlungerová, Kindl, A. Linger/W. Linger) -2,828, 8. Polsko (Wojtusciszynová, Kurowski, Poreba/Mikrut) 4,104, 9. ČR (Kotenová, O. Hyman, L. Brož/A. Brož) -4,156, 10. Slovensko (Gbúrová, Ninis, Zemaník/Petrulák) -4,516.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...