Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nenastoupíme, pokud nám neuhradíte škodu, vyhrožovali Kazaši

Davis Cup

  14:51aktualizováno  15:07
PRAHA - Aféra kolem vykradených hotelových pokojů v Ostravě měla dohru ještě před startem nedělních tenisových zápasů. Kazašská strana totiž vzkázala, že pokud Češi nezaručí plné uhrazení vzniklé škody, její tenisté 1. kolo Davis Cupu nedohrají. Nátlak Kazaši zkusili v čase 12:29, tedy jen půl hodiny do prvního nedělního duelu Tomáše Berdycha s Andrejem Golubjovem.

Michail Kukuškin. foto: ČTK

"Zrovna jsem jel v autě do haly, když mi zavolala paní z kazašského velvyslanectví. Ruskou češtinou mi arogantním tónem oznámila, že mi od velvyslance vzkazuje, že pokud jim podpisem ihned nezajistíme garance na úhradu, tak jejich tenisté nenastoupí," řekl LN Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu.

DAVIS CUP: ČESKO VS. KAZACHSTÁN

Kazachstán nakonec s Českem víkendový souboj dohrál bez jakékoliv známky protestů. A po vítězství 3:2 na zápasy se nečekaně radoval z postupu do dalšího kola.

Den předtím, kdy obě země sváděly sobotní utkání ve čtyřhře, úřadoval mezitím neznámý lupič a v hotelu Clarion vykradl sedm pokojů kazašské výpravy i ty členů pořadatelského týmu. Při krádeži se ztratily notebooky, peníze a další osobní věci, škoda je vyčíslena na více než 400 tisíc korun. Policie po pachateli, jehož stopy vedou do ciziny, pátrá.

Fanoušek Kazachů při Davis Cupu.

Ve chvíli, kdy Kaderku kazažské velvyslanectví kontaktovalo, se šéf svazu, zaskočen skandálním postupem, snažil kontaktovat ředitele ostravského hotelu, kterému se v tu chvíli nedovolal. Pak s věcí seznámil i Miroslava Černoška, jenž se v Davis Cupu stará o marketing. "Řekl mi, ať se nenechám vydírat," popsal Kaderka.

"Teď jsem naštvaný hlavně sám na sebe, protože jsem tu ženskou měl okamžitě odpálkovat a seřvat ji tak, že by na to do smrti nezapomněla. Ale udělal jsem chybu," líčí Kaderka. "Kdybychom postoupili, možná nad tím mávnu rukou. Takhle to mám v hlavě pořád," dodal.

Jan Hájek a Kazaši.

Čeští pořadatelé se po ostudě v hotelu rozladěným Kazachům několikrát omluvili. Kaderku však reakce velvyslanectví značně pobouřila. Proto stále zvažuje, že kazašské ambasádě pošle dodatečně dopis.

"Napíšu, že jim gratuluju k zaslouženému vítězství, ale že se mě jejich reakce dotkla. Je to nepřípustný nátlak." S celým incidentem bude chtít seznámit také české ministerstvo zahraničních věcí. "Tohle si přece nesmí nikdo dovolit." 

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.