130 let

Barbora Strýcová a její vítězná radost. | foto: ČTK/AP

Není důvod, aby šla Bára na kurt předem poražená. Půjde vyhrát, říká o Strýcové její kouč Dlouhý

Sport
  •   16:10
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Na terase s krásným výhledem na All England Club vodili Lukáše Dlouhého od jedné kamery ke druhé. Obklíčil jej hlouček čtrnácti převážně britských a amerických reportérů. Pak blížící se mač Barbory Strýcové se Serenou Williamsovou rozebíral ještě s českými novináři. „Jé, kluci, já už musím. Pardon,“ omlouval se po mediální šichtě a chvátal za tenistkou, jež se chystala na čtyřhru.

Strýcová i obhájkyně titulu Krejčíková a Siniaková jsou v semifinále čtyřhry na Wimbledonu

Se zkušeným trenérem Davidem Kotyzou a kondičním specialistou Ivanem Machytkou tvoří tým, který pomáhá Strýcové k báječnému wimbledonskému vzepětí.

Právě před deseti lety získal s Indem Leandrem Paesem deblové tituly na Roland Garros a US Open. O rok dřív v Londýně postoupili do semifinále. „Ale takový zájem o nás nebyl,“ poznamenal po sérii rozhovorů.

Několikrát v angličtině i rodné řeči rozebíral naděje Strýcové ve střetu s legendou: „Bára bude pokračovat ve hře, která jí tady dva týdny funguje. Možná ji jen trochu upravíme na Serenu.“

Lukáš Dlouhý

Lukáš Dlouhý

Co jsou její hlavní pilíře? Pestrost? Nepoddajnost?
Ano. Nesmí na ně zapomínat. Umí všechno. Jen musí použít správné prvky ve vhodnou chvíli. V zápasech je jasně vidět, na čem pracujeme v přípravě. Pohyb, čopy, agresivita, taktika servis - volej. Když se všechno spojí, dostaneme výkon, který vede k úspěchu.

Bude stačit na třiadvacetinásobnou grandslamovou vítězku?
Před zápasem neví nikdo, že jo? Serena je šampionka. Bára očekává strašně těžký zápas, ale chce se v něm poprat. Není důvod, aby šla na kurt předem poražená. Určitě ne. Nastoupí s přesvědčením, že vyhraje. Nehodlá se jen zúčastnit. Třeba na síti, což je její kancelář, je jako zvíře.

Jdou některé tenistky do mače s favoritkou předem poražené?
Myslím si, že hodně hráček - i hráčů - si před zápasem s takovou hvězdou říká: „Bude fajn, když udělám aspoň trochu pěkný výsledek.“ Jenže Bára je jiná. Zarputilá. Rváč od přírody. Nechá tam všechno. Navíc teď ve své bublině zvládá emoce, což jí hodně pomáhá.

Netříská raketami, nenadává. Žasnete, jak se její chování proměnilo?
Ve Wimbledonu se házení raketou trestá víc než jinde, což ona ví. Navíc není důvod, proč by se měla rozčilovat. Daří se jí, všechno klape.

Myslíte, že je Williamsová v sedmatřiceti zranitelnější než dřív?
Víme, že dřív často nedávala soupeřkám skoro žádnou šanci. Ale teď není nikde psáno, že je neporazitelná. A s tím pracujeme.

Barbora Strýcová a její vítězná radost.
Barbora Strýcová a její vítězná radost.

Nasledovali jste si s Davidem její zdejší utkání?
Všechno je nakoukané, statistiky prostudované, strategie vymyšlená. David je na rozbory specialista, neviděl jsem moc pečlivějších trenérů. Uvidíme, co se povede Báře na kurtu.

Pamatujete si na utkání Williamsová - Vinciová na US Open 2015, kde favoritka narazila na pestře hrající Italku?
Pamatuju. Bylo to semifinále. Doufejme, že čtvrteční výsledek bude z pohledu Sereny podobný.

Autor: Karel Knap