Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nepodařené MS zakončili výhrou. Basketbalisté USA porazili Polsko a jsou sedmí

Basketbalisté USA si na závěr nepodařeného MS poradili s Polskem a na šampionátu skončili na osmém místě. foto: Reuters

Peking - Nejhorší vystoupení na mistrovství světa zakončili američtí basketbalisté sedmým místem. Pětinásobní šampioni v závěrečném zápase v Pekingu porazili Polsko 87:74. Poláci dosud na MS startovali pouze v roce 1967, kdy skončili pátí, v Číně jim patří osmá pozice. Do souboje proti USA poslali Poláky čeští reprezentanti, kteří si dnes zahrají o pátou příčku se Srbskem.
  11:41

Čeští basketbalisté vyzvou v boji o nejlepší umístění v historii Srbsko, Polsko zdolali o 10 bodů

Výběr Spojených států z hráčů NBA vypadl v Číně překvapivě ve čtvrtfinále s Francií a následně prohrál i se Srbskem. Poprvé po sedmi velkých turnajích za sebou tak Američané nejenže nezískali medaili, ale překonali dosavadní nejhorší výsledek na MS či OH, kterým byla šestá příčka ze šampionátu v roce 2002.

„Časy Dream Teamu skončily, bude to těžké,“ komentoval ústup ze slávy Kobe Bryant, dvojnásobný olympijský vítěz a pětinásobný šampion NBA. Na závěrečný víkend do Číny přicestoval jako ambasador FIBA a upozornil, že časy, kdy Američané automaticky sbírali medaile, jsou pryč.

„Už to není o tom, že by zbytek světa se pokoušel dostihnout Spojené státy. Zbytek světa už se na ně před nějakou dobou dotáhl. Dostalo se to do fáze, kdy USA něco vyhrají a něco prohrají, tak to zkrátka je,“ konstatoval Bryant.

Americký kádr pro MS se rodil v bolestech. Superhvězdy typu LeBrona Jamese či Stephena Curryho odřekly účast už dopředu a z 35 jmen původní širší nominace nakonec do Číny odcestovali jen čtyři hráči. Na vině nebyla jen zranění, ale i omluvenky kvůli přípravě na novou sezonu NBA.

Basketbalisté USA si na závěr nepodařeného MS poradili s Polskem a na...
Basketbalisté USA si na závěr nepodařeného MS poradili s Polskem a na...

V zápase s Polskem nicméně basketbalisté hodili zklamání za hlavu, první čtvrtinu ovládli suverénně 28:14 a výhru na závěr turnaje už si vzít nenechali. Pomohli si k ní 12 trojkami z 25 pokusů.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:

O 7. místo (Peking):
USA - Polsko 87:74 (28:14, 47:30, 63:55)
Nejvíce bodů: Mitchell 16, Harris 14, Middleton 13, White 12, Barnes 10 - Ponitka 18, Waczyňski 17, Slaughter 15.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...