Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Neporazitelná Kvitová může vytvořit v Madridu rekord. Porazí ve finále Bertensovou?

Sport

  14:00
MADRID - Ještě žádné tenistce se podobný majstrštyk nepodařil. Petra Kvitová se může stát trojnásobnou vítězkou věhlasného turnaje v Madridu. „Zatím o tom nechci slyšet,“ říká před sobotním finále s Kiki Bertensovou.

Petra Kvitová může vyhrát v Madridu už potřetí. foto: ČTK/AP

České semifinále v Madridu ovládla Kvitová. Po Plíškové ji vyzve Bertensová

Jedenáct utkání během dvanácti dnů. Hektický program Petry Kvitové nekončí. Po vítězném tažení na domácím turnaji v pražské Stromovce se dvojnásobná wimbledonská vítězka těší na další finále.

Letos už čtvrté. Všechny zatím aktuálně světová desítka ovládla. V kariéře se pyšní úchvatnou bilancí 27 vítězství a pouze šesti porážek v boji o titul.

„Miluju hrát finále. To je důvod, proč hraju tenis, kvůli titulům,“ řekla Kvitová po páteční třaskavé bitvě s krajankou Karolínou Plíškovou. Světovou šestku přehrála v semifinále 7:6 a 6:3.

Petra Kvitová v českém souboji proti Karolíně Plíškové na madridské antuce.
Petra Kvitová slaví vítězství v českém souboji proti Karolíně Plíškové na...

„Hrát proti Češkám je vždy náročné, dokonale se známe, nastupujeme spolu ve Fed Cupu, často spolu trénujeme na kurtech v Praze,“ vyprávěla Kvitová, které se proti krajankám nebývalé daří: z 28 duelů prohrála pouze jediný - letos v Charlestonu s Kristýnou Plíškovou. 

„Taková utkání rozhodne pár míčů. Myslím, že v tomhle mám pořádnou porci štěstí.“

Další finále 28letá Kvitová odehraje na jednom z nejoblíbenějších míst na okruhu. V Madridu poprvé zvítězila v roce 2011. Tehdy coby 18. hráčka žebříčku WTA premiérově poskočila do elitní desítky.

O čtyři roky později se ve španělském hlavním městě radovala znovu, ještě předtím dokráčela na tamější antuce do semifinále.

„Vyhovuje mi vyšší nadmořská výška. Míče tu létají o něco rychleji,“ pochvalovala si. „V poslední době jsem na antuce odehrála skvělé zápasy, cítím se na ní výborně. Spokojená jsem i s pohybem.“

Petra Kvitová a Karolína Plíšková po českém souboji na madridské antuce.

Kvitová neustále čerpá z kvalitní předsezónní přípravy v Dubaji. Pod vedením kondičního trenéra Davida Vydry viditelně zhubla, výrazně zlepšila pohyb na dvorci. Vše teď zúročuje na nejpomalejším tenisovém povrchu.

A znamenitými antukářskými výkony potvrzuje slova kouče Jiřího Vaňka, jenž po pražském triumfu prohlásil: „Peťa je připravena na grandslam.“

Tak daleko ale zatím Kvitová nekouká. Aktuálně upíná zrak na sobotní finále proti Kiki Bertensové. „Vyhrála turnaj v Charlestonu. Předvádí skvělý tenis: tvrdý servis, rychlé údery a agresivita,“ všimla si Češka.

A vítězná taktika? „Budu se snažit soustředit na vlastní výkon, především spoléhat na tvrdý servis.“

S 26letou Nizozemkou, světovou dvacítkou, se Kvitová střetla zatím jednou - v prvním kole Wimbledonu před třemi lety dovolila soupeřce pouze jediný gem.

Nyní se obě střetnou ve finále. Tedy v kulisách, které Kvitová tolik miluje. A zpravidla v nich neprohrává.

Autor: