130 let

Nešťastný Martin Jakš. | foto: ČTK

Nepotkal jsem se s formou, litoval Jakš

Sport
  •   18:00
LIBEREC - Český lyžař Martin Jakš by nejradši co nejrychleji vymazal z hlavy vzpomínky na dnešní vystoupení v tolik očekávaném štafetové závodě, na jehož prvním úseku vyhořel a domácímu kvartetu se tak rychle rozplynul sen o útoku na medailové pozice. Jakš dnes ve Vesci prožil možná nejtrpčí chvíli v kariéře a připustil, že mu světový šampionát v Liberci ani trochu nevyšel.

Český lyžař Martin Jakš by nejradši co nejrychleji vymazal z hlavy vzpomínky na dnešní vystoupení v tolik očekávaném štafetové závodě, na jehož prvním úseku vyhořel a domácímu kvartetu se tak rychle rozplynul sen o útoku na medailové pozice. Jakš dnes ve Vesci prožil možná nejtrpčí chvíli v kariéře a připustil, že mu světový šampionát v Liberci ani trochu nevyšel.

"Vůbec jsem se tady nepotkal s formou," řekl poté, co dokončil nepovedenou první část štafety. Jakš netajil, že mu klasický desetikilometrový úsek absolutně nevyšel. "Ale vůbec nevím, co se přihodilo. Po čtvrtečním tréninku jsem si myslel, že to bude v pořádku. Jenže od startu jsem vůbec nevěděl, jak se na tom srovnat. Snažil jsem se, ale nešlo mi to," posteskl si dvaadvacetiletý rodák ze Železné Rudy.

Důvody osobního krachu hledal těžko. "Nemůžu přijít na to, v čem to vězí. Nevím, co se se mnou děje," přemítal Jakš, který na sebe upozornil v loňské sezoně, kdy prestižní Tour de Ski dokončil na celkovém jedenáctém místě.

Když stál na startu štafety, více než třicetitisícový dav u tratí bouřil v očekávání velkého českého dne. Sebevědomý domácí tým ke štafetě vzhlížel od olympiády v Turíně jako k vrcholnému bodu domácího šampionátu. "Je mi líto, jak to dopadlo. Kvůli celému mančaftu i skvělým divákům. Člověka hned napadne, že všichni toužili po medaili," litoval Jakš.

Na trati od začátku nestíhal, po prvním okruhu na kótě 3,33 kilometru ztrácel na čelo už 17 sekund. V tu chvíli bylo jasné, že se medailový sen rozplývá. "První stoupání jsem ještě vyjel v pohodě, ale na další otočce mi to začalo odjíždět," popisoval Jakš kritické chvíle. Když předával Lukáši Bauerovi na třináctém místě s propastnou ztrátou na nejlepší, cítil se prý hrozně. "Napadlo mě, jestli se Lukášovi třeba nemám omluvit. Nakonec jsem mu radši neříkal nic," podotkl Jakš s trpkým úsměvem.

Na mistrovství, ke kterému tolik vzhlížel, by nejraději co nejrychleji zapomněl. Jeho nejlepším výsledkem zůstane 22. místo z klasické patnáctky, ve středu mu nevyšel ani sprint dvojic s Alešem Razýmem, v němž nepostoupili do finálové desítky. I tam se Jakš trápil. "Nebudu na mistrovství vzpomínat rád," souhlasil.

Autor: ČTK