130 let

Mirzad Mehanovič Ordabasy dává gól. | foto: ČTK

Aktualizováno

Nepovedený vstup do pohárů. Po Jablonci nevyhrála v předkole Evropské ligy ani Boleslav

Sport
  •   17:31aktualizováno  21:04
Gjumri - Fotbalisté Mladé Boleslavi remizovali doma v úvodním zápase 2. předkola Evropské ligy s týmem Ordabasy Šymkent 1:1. Kazašský celek poslal do vedení ve 21. minutě bývalý hráč Středočechů Mirzad Mehanovič. Vyrovnání zařídil v nastavení prvního poločasu Nikolaj Komličenko. Odveta se hraje za týden.

Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy:

FK Mladá Boleslav - Ordabasy Šymkent 1:1 (1:1)

Branky: 45.+2 Komličenko - 21. Mehanovič. Rozhodčí: Cinkjevič - Maljutin, Romanov (všichni Běl.). ŽK: Mehanovič, Šetkin, Nepogodov, Malij (všichni Šymkent). Diváci: 3721.

Sestavy:

M. Boleslav: Šeda - Křapka (62. Budínský), Takács, Pudil, Túlio - Ladra, Matějovský, Hubínek, Fulnek (75. Bucha) - Mešanovič (62. Wágner), Komličenko. Trenér: Weber.

Šymkent: Nepogodov - Jerlanov, Fontanello, Malij, Dosmagambetov - Bystrov, Mahlangu, Diakhate, Mehanovič (72. Kovalčuk) - Badibanga (86. Šamši), Paulo (46. Šetkin). Trenér: Cchadadze.

Mladá Boleslav si zajistila první účast v soutěži po dvou letech díky vítězství ve skupině o Evropu a triumfem v kvalifikačním duelu nad Baníkem Ostrava. Šymkent zase v předchozím předkole vyřadil gruzínské Torpedo Kutaisi a po sedmi letech teprve podruhé v klubových dějinách postoupil do 2. předkola Evropské ligy, které je jeho maximem.

Domácí trenér Jozef Weber oproti nedělnímu ligovému souboji s Bohemians 1905, který jeho svěřenci prohráli 0:3, udělal tři změny v základní sestavě. Fulneka, který se přesunul na levý kraj zálohy, nahradil na pozici pravého beka Křapka. Wiesnera na pravém kraji zálohy zastoupil Ladra a v základní sestavě dostal namísto Budínského důvěru Matějovský.

Ve čtvrté minutě se zrodila první nebezpečná šance hostů. Badibanga vyslal za domácí obranu útočníka Paula, který si obehrál vyběhnutého brankáře Šedu a vystřelil. Takács však Brazilcovo slabé zakončení doběhl. Domácí ihned rozjeli protiútok, který ale skončil nezdarem. O pět minut později zkusil štěstí z dálky hostující záložník Bystrov, jehož střelu Šeda vyboxoval.

Středočeši poprvé zahrozili v rozmezí 13. a 14. minuty po dvou rohových kopech Matějovského. Gólman Nepogodov se postupně vyznamenal proti Mešanovičovu a Túliovu pokusu z bezprostřední blízkosti.

Ve 20. minutě podle hlavního rozhodčího Takács před vápnem fauloval Paula a k přímému kopu se postavil Mehanovič, který zakroutil míč přesně k tyči.

Mladá Boleslav se vyrovnání dočkala ve druhé minutě nastavení prvního poločasu. Křapka z pravé strany nacentroval na hranici vápna na Komličenka, jenž se do míče opřel z první a umístil ho k tyči.

Mirzad Mehanovič Ordabasy dává gól.
Zleva Marco Túlio z Boleslavi a Mirzad Mehanovič z Ordabasy.

V 53. minutě vystřelil z dálky hostující záložník Mahlangu, jehož pokus skončil nad. Za tři minuty znovu po Matějovského rohovém kopu hlavičkoval Mešanovič z malého vápna těsně nad.

V 62. minutě poslal Weber do hry namísto Křapky s Mešanovičem duo letních posil z Karviné Budínský - Wágner. Druhý jmenovaný si za Středočechy odbyl soutěžní premiéru. Jenže ani oni nedokázali dokonat obrat domácích, kteří sice ve druhém poločase měli optický tlak, ale vážnější příležitost si nevypracovali. V 85. minutě Ladra z šestnáctky vystřelil těsně vedle.

Vítěz dvojutkání se ve 3. předkole střetne s lepším z dvojice Alaškert - FCSB.

Jablonecká mizérie

„O poločase jsem musel zvednout hlas, protože jinak bychom tu asi prohráli větším rozdílem. Druhý poločas už byl ve větším pohybu, zaplaťpánbůh, že jsme vstřelili branku,“ citoval klubový web jabloneckého trenéra Petra Radu.

Jablonec zažil ve středu velké komplikace cestou do Arménie. Původní ranní let byl kvůli několikahodinovému zpoždění stroje zrušen, náhradní dopravce nedostal povolení k přeletu přes východní Evropu a Severočeši tak odcestovali až večer vládním speciálem. Noc strávili v Jerevanu a do dějiště utkání, 125 kilometrů vzdáleného Gjumri, se přesunuli až dnes.

Jablonec si v minulé sezoně poprvé v historii zahrál základní skupinu pohárů, do které se kvalifikoval přímo. Tentokrát by na cestě do hlavní fáze Evropské ligy musel přejít přes tři předkola. V případě postupu přes Pjunik by Severočeši v dalším předkole hráli s vítězem duelu mezi anglickým Wolverhamptonem a severoirským celkem Crusaders.

Soutěžní premiéru za Jablonec si odbyl uzdravený stoper Jugas. V brance pak překvapivě nastoupil místo Hrubého náhradní gólman Hanuš a už v šesté minutě inkasoval. Vardanjan se ve středu pole odpoutal od Kratochvíla, za vápnem přiťukl Miranjanovi a ten technickou střelou k tyči otevřel skóre.

„Pohárové zápasy bude chytat Hanuš, ligu Hrubý. Takhle jsme se dohodli, oni o tom vědí,“ přiblížil Rada.

Na Jablonci jako by se náročný přesun v kombinaci s dvouhodinovým časovým posunem a velkým vedrem v Arménii podepsal a v první půli domácím na polorozpadlém stadionu s kapacitou necelých tří tisíc míst nestačil.

Severočeši si v úvodním dějství vytvořili jen jednu větší šanci, ale Břečka v 27. minutě po rohu hlavou minul. Vzápětí musel po surovém faulu kvůli zranění kolena střídat hostující Jovovič. „Je tam zranění kolena, detaily ještě nevíme. Kulhá, do toho ta daleká cesta. Musíme počkat na vyšetření,“ uvedl Rada.

O dvě minuty později přidal Pjunik, který v roce 2011 vypadl v 2. předkole Ligy mistrů s Plzní po vysokých prohrách 0:4 doma a 1:5 venku, druhý gól. Jablonecká obrana nechala zacentrovat Simonjana a nepokrytý Miranjan hlavičkou zvýšil.

„Individuální výkony některých hráčů byly hodně ustrašené. Asi jsme si mysleli, že to půjde samo. Nemůže se nám přeci stát, že takto zkušené mužstvo dostane dva góly z brejků. Vytočilo mě to,“ připustil Rada.

Pjunik hned po pauze mohl přidat třetí gól, ale Jefimov těsně minul. Jinak ovšem český favorit v druhé půli přidal a v 53. minutě snížil. Acostův centr z rohu přizvedl Kratochvíl a Doležal na zadní tyči hlavou dotlačil míč do sítě.

Severočeši poté druhý celek uplynulé sezony arménské ligy, který nikdy nepřešel 3. předkolo pohárů, zatlačili, ale srovnat nedokázali. Kratochvíl pálil jen do středu branky a Acosta v 79. minutě ve velké šanci špatně zpracoval míč. Jablonec tak navázal na víkendovou porážku 0:2 na Spartě.

„Nechci nikoho vyzdvihovat, ale jestli Tomáš Hübschman může v 37 letech běhat od začátku v tom vedru, tak je zarážející, proč ostatní ne. Já neříkám, že se musí hráčům všechno povést. Ale dnes prostě bez běhání a pohybu fotbal nejde hrát. Naši hráči kvality mají, viděli jsme to v druhém poločase. Pokud to takhle půjde dál, budou mít se mnou problémy. Tohle trpět nebudu,“ dodal Rada.

Autor: ČTK