Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nervák: basketbalistky se protrápily k výhře nad Japonkami 66:60

Sport

  20:15aktualizováno  23:13
BRNO/PRAHA - V oslavu českého basketbalu se změnilo závěrečné utkání svěřenkyň trenéra Blažka v základní skupině až po dramatickém finiši. Duel s hbitými a houževnatými Japonkami po urputné bitvě zvládly a po výhře 66:60 si zajistily druhé místo za Ruskem, což má svou důležitost před dalším pokračováním světového šampionátu.

Česko - Japonsko (radost českých basketbalistek po výhře). foto: ČTK

"Zestárl jsem o deset let," ulevil si po utkání reprezentační kouč Lubor Blažek (CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE ZDE). "Na tým jsem ovšem pyšný, dokázal hodně. Japonky opravdu naplnily pověst družstva, které je fyzicky i střelecky zdálky na výši, o to jsem radši, že naše hráčky v této zkoušce obstály. I když se chvílemi nedařilo podle představ," dodal trenér.

O DALŠÍCH SOBOTNÍCH ZÁPASECH ČTĚTE ZDE

Že jsme nižších postav? Nevadí, máme jiné přednosti - rychlost a přesnou střelbu zvenku. Toto předsevzetí Asiatkám, jež jsou průměrnou výškou 177 cm vůbec nejnižším týmem na mistrovství (český tým má průměr o 10 cm vyšší), vydrželo po celý zápas. Výšková převaha domácích se sice začala projevovat, v 17. minutě Bortelová zvýšila na 34:23, přišly ale chyby a nepřesností a soupeřkám se dařilo z náskoku ukrajovat (poločas 30:38).

Program českého týmu v osmifinálové skupině v Brně

Pondělí: Korea (18.00)
Úterý: Španělsko (18.00)
Středa: Brazílie (18.00).

Po obrátce se česká mašina znovu rozjela, střelecky se chytila Šujanová (34:53), nicméně ani taková ztráta Japonky nezbrzdila a stále se držely na dostřel. "Vstup do třetí čtvrtiny měl být přesvědčivější, abychom si vytvořily ještě výraznější náskok, jenže s Japonkami je to hodně těžké," pravila Kateřina Elhotová. "Ony střílí ještě dva metry za trojkou, což je pro nás neobvyklé, a navíc jim to tam padalo," poznamenala.

Ve finiši se utkání změnilo v nervydrásající drama, když se soupeřky tři minuty před koncem dotáhly na 60:64. Pojistku pod jejich košem sice nepřinesla Šujanová, ale definitivu znamenaly dva proměněné trestné hody Veselé. "Když to bylo o devatenáct, myslela jsem, že to v pohodě udržíme, ale přišla nervozita s chybami - tak velký náskok jsme ztratily úplbě zbytečně," pravila Edita Šujanová.

A její neproměněný nájezd pár desítek vteřin před koncem? "Možná to bylo nervozitou, možná jsem se lekla, že jsem tam tak sama. Naštěstí to ale dopadlo dobře," vydechla. K výpadku ve třetí třetině se vrátil i trenér Blažek. "Občas se to stane, doufám, že už se nám to stávat nebude. V závěru se nám začalo nedostávat sil, ale myslím, že tuhle překážku během volného dne překonáme. Ve skupině jsme skončili na druhém místě, věřím, že to do našich řad přinese uklidnění," doplnil Blažek.