130 let
Rafael Nadal vyhrál poprvé v kariéře US Open.

Rafael Nadal vyhrál poprvé v kariéře US Open. | foto: ČTK/AP

Nesmrtelný Nadal. Na US Open vyrovnal tenisové legendy

Sport
  •   12:10
PRAHA - Narodil se před čtyřiadvaceti lety na Mallorce a teď dobyl sportovní svět. Španěl Rafael Nadal z pondělka na úterý triumfoval na US Open a zlatým písmem se zapsal do tenisové historie, coby nejmladší muž, který během kariéry zkompletoval všechny čtyři grandslamové tituly.

Jako poslední mu ve sbírce chybělo prvenství právě v New Yorku. V jeho finále byl letos vůbec poprvé a porazil v tomto ohledu zkušenějšího Novaka Djokoviče po čtyřhodinové bitvě 3:1 na sety.

Čtěte také

"V USA se nejhůře adaptuji na podmínky, proto bylo toto vítězství pro mne vůbec nejobtížnější," poznamenal Nadal, jenž se zařadil mezi sedmičku nejúspěšnějších hráčů, kteří dokázali ovládnout celé kvarteto prestižních turnajů - US Open, French Open, Wimbledon a Australian Open.

Ve třicátých letech se to podařilo Fredu Perrymu a Donu Budgeovi, v šedesátých Rod Laverovi a Roy Emersonovi, na přelomu tisíciletí Andre Aggasimu a před Nadalem naposledy Rogeru Federerovi.

Ostatně se švýcarským tenistou je nyní nejvíce srovnáván. "Řečí titulů je jasné, že je lepší než já, a tak to bude celý můj život," myslí si španělský mladík. Jeho největší rival totiž ukořistil grandslamových titulů rovnou šestnáct, zatímco on "jen" devět.

Na vrcholu žebříčku se už zřejmě Nadal dobře zabydlel. Vzhledem k nízkému věku by navíc svůj tenisový vzor mohl předstihnout i v počtu triumfů. "Roger byl vždy skvělým příkladem k následování, protože se celou svoji kariéru zlepšuje a tohle bych chtěl napodobit," tvrdí odhodlaně o svém soupeři, jemuž patří nyní až třetí příčka ATP pořadí, neboť ho předskočil poražený finalista Djokovič.

Nyní stojí před 185 centimetrů vysokým a 85 kilogramů těžkým rodákem z Manacoru další výzva: vyrovnat se dvěma vítězům čtyř grandslamových turnajů v jednom roce - Laverovi v letech 1962 a 1969 a Budgeovi (1938).

Autor: Vojtěch Lhota