130 let

Dopingový kontroloři při olympijských hrách v Pchjongčchangu. | foto: ČTK/AP

Nespokojenost na obou stranách. Rusové volají po zdravém rozumu, budou bojkotovat olympijské hry?

Sport
  •   18:40
Praha - Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne sice původně plánovaný čtyřletý trest snížil na polovinu, ruští sportovci byli ale i tak vyloučeni z letních olympijských her v Tokiu 2021, zimních olympijských her v Pekingu 2022 nebo mistrovství světa ve fotbale v Kataru 2022. „Doufal jsem, že zvítězí zdravý rozum,“ řekl prezident ruské krasobruslařské federace Alexandr Gorškov.

Ruští sportovci a týmy budou moci na velkých akcích startovat jen v případě, že nebudou zapleteni do dopingových skandálů. Nebudou smět závodit pod svou vlajkou a v případě jejich vítězství nebude znít ruská hymna.

Samuel Schmid, hlavní vyšetřovatel ruského dopingu.
Grigorij Rodčenkov.

„Vysílá to jasný signál, že institucionalizované podvádění a intenzivní snaha podkopat světový antidopingový systém nebude tolerována,“ uvedl prezident Světové antidopingové agentury WADA Witold Baňka.

„Zdá se, že nebyly vyslyšeny všechny argumenty, které přednesli naši právníci,“ citovala agentura Reuters šéfa RUSADA Michaila Buchanova.

„Doufal jsem, že zvítězí zdravý rozum,“ řekl pro web Championat.com prezident ruské krasobruslařské federace Alexandr Gorškov. „Bojkot her? Této variantě úplně nefandím. Sportovci by neměli trpět, ale soustředit se na úspěchy,“ myslí si krasobrulařská trenérka Tatiana Tarasovová. 

Drtivá rána pro Rusy. Kvůli dopingu nesmí na další dvě olympiády či mistrovství světa ve fotbale

„Je těžké se k tomu vyjádřit. Ano, trest byl sice zkrácen, ale pořád nás čekají dvě olympiády pod neutrální vlajkou, což mě opravdu mrzí,“ povzdechla si prezidentka Ruské federace běžeckého lyžování Jelena Vjalbeová. 

Spokojenost pro web Championat.com naopak vyjádřil bývalý ruský útočník Andrej Nazarov, který v KHL momentálně vede Nižněkamsk: „Věřím, že pro ruský hokej, který je příkladem pro ostatní sporty, je to vítězství. Naše mužské i ženské týmy mohou startovat na světových šampionátech i olympijských hrách. A jsem si jistý, že se budou prát o medaile.“

K výroku se vyjádřili i někteří neruští sportovci. „Je škoda, že WADA má moc udělit daleko přísnější sankce, ale rozhodla se tak neučinit,“ cituje NY Times bývalou kanadskou běžkyni na lyžích Beckie Scottovou.

„Rusové tvrdí, že jejich čistí sportovci si zaslouží příležitost soutěžit, ale zároveň zničili všechny důkazy, které by je mohly očistit,“ vyjádřil se pro stejný deník dvojnásobný olympijský medailista v běhu na 400 metrů překážek Edwin Moses.

Verdikt CAS odsoudil i šéf Americké antidopingové agentury (USADA) Travis Tygart, jenž je dlouholetým kritikem přístupu k ruskému dopingu ze strany ostatních organizací, který považuje za mírný. 

„Je to slabé, rozředěné rozhodnutí. To, že znovu nebyl vynesen trest odpovídající provinění, je katastrofální rána pro čisté sportovce, bezúhonnost sportu a právní řád,“ uvedl Tygart v prohlášení.

Autoři: Vojtěch Tůma, ČTK