Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nesportovní bitva o boxery. Srbové odmítli opakovaně pustit Kosovany do své země na mistrovství světa

Kosovské boxery nepustili Srbové do země. foto: NOC KOSOVO

Doporučujeme
UVNITŘ VIDEO V úterý startuje v Bělehradě světový šampionát v boxu. Ten slibuje obrovskou show, může se pochlubit i několika zajímavými zápisy. Ovšem i negativním, když byla na turnaji zakázána účast zástupcům Kosova.
  20:29

V neděli večer odstartovalo 21. amatérské mistrovství světa v boxu mužů pompézním zahajovacím ceremoniálem ve Štark Arena v srbské metropoli.

„Plná hala, tak deset tisíc lidí, bylo to hezké. Dlouhé, ale hezké,“ vzkázal z Bělehradu pro Lidovky.cz Pavol Hlavačka, šéftrenér slovenské reprezentace, která má pět želízek v ohni.

Kosovské boxery nepustili Srbové do země.
Kosovské boxery nepustili Srbové do země.

A bude se starat také o jediné české – Maxima Schejbala. Jeho tři parťáci (a také trenéři) totiž měli po dvoutýdenním kempu v pořadatelské zemi pozitivní testy na covid, a tak se Svatopluk Žáček, prezident České boxerské asociace, rozhodl pro jejich návrat. Sobotní pozitivní testy v Praze správnost této těžké volby potvrdily.

Trable ale nemusí řešit jen boxeři ze srdce Evropy.

Zatímco se srbská média rozplývají nad tím, že se na ceremoniálu objevily legendy Roy Jones Jr. a Roberto Cammarelle či slavná muslimská boxerka Zeina Nassarová, že mají údajně přijet také Sylvester Stallone (slavný to americký herec a představitel filmového bijce Rockyho) či současný král těžké váhy Tyson Fury, zastavili srbští celníci i potřetí kosovskou výpravu čítající tři boxery, jednoho trenéra a jednoho funkcionáře.

Důvod? Kosovská výprava se totiž odmítla vzdát svých národních symbolů.

„Třikrát jsme žádali o vstup do země. Apelovali na prezidenta AIBA (světová boxerská amatérská asociace) Umara Kremleva, aby se pokusil najít řešení celé situace. Srbská vláda ale vstup našeho týmu do země nepovolila,“ napsal serveru Lidovky.cz tiskový mluvčí Kosovského olympijského výboru (KOC) Kushtrim Krasniqi.

Ten zároveň přidal i foto a videodokumentaci z dění na hraničním přechodu mezi Kosovskou republikou a Srbskem.

„Naši sportovci se znovu stali oběťmi politického režimu a rozhodnutí. Dnes (v neděli) se s nimi opětovně zacházelo v rozporu s tím, co prosazují MOV (Mezinárodní olympijský výbor), národní olympijské výbory, ale i jakékoliv mezinárodní federace. A také v rozporu s Chartou AIBA,“ zní mimo jiné v onom dopise podepsaném prezidentem KOC Ismetem Krasniqim.

Právě zde je třeba hledat hlavní jádro problému.

Zatímco na sto členů OSN, zmíněné MOV, AIBA či obě hlavní fotbalové federace – světová FIFA i evropská UEFA – Kosovo jako suverénní stát už uznali, Srbové nikoliv.

Další nepříjemnost pro světovou boxerskou asociaci

I třináct let od chvíle, kdy toto území o ploše necelých 11 tisíc kilometrů (a se zhruba dvěma miliony obyvatel) vyhlásilo nezávislost, si jej Srbové nárokují.

Aby toho nebylo málo, v uplynulých týdnech se hromadily na severu země nedalo hranic právě se Srbskem nepokoje, kosovská prezidentka pak ve čtvrtek vyhostila dva ruské diplomaty.

A současné problémy s kosovskou výpravou přidělávají další vrásky na čele pro změnu ruskému šéfu AIBA Kremlevovi.

Jím řízená federace sice právě na letošním MS bude poprvé v 75leté historii světových šampionátů rozdělovat mezi medailisty odměny (100 tisíc dolarů pro vítěze, 50 tisíc pro poražené finalisty a 25 tisíc za bronzové medaile), přesto je stále pod přísným dohledem MOV.

Světové olympijské hnutí za prokázanou korupci bývalého vedení odebralo AIBA dohled nad olympijským turnajem v Tokiu, dosud nevyplatilo ani peníze za předchozí olympiádu v Riu 2016 a není spokojeno ani se současným děním v organizaci.

„Nelíbí se nám, jak před dvěma roky bylo přiděleno Bělehradu pořadatelství, nedostali jsme žádné informace na základě čeho bylo toto rozhodnutí učiněno. AIBA zodpovídá za chování pořadatelů a tento incident poškozující kosovské sportovce jen potvrzuje naše obavy s řízením této mezinárodní federace,“ píše se v aktuálním prohlášení MOV.

Už od nedělního večerního losu je jasné, že kosovští boxeři do turnaje nezasáhnou, a celá záležitost bude mít dohru u zeleného stolu.

Zvláště, když v pondělí prezident srbského boxerské svazu Nenad Borovcanin uvedlo, že Kosovo se nemohlo ani zúčastnit, jelikož nebylo na šampionát přihlášeno v řádném termínu do 4. října.

„Kosovo není na seznamu 103 účastníků turnaje,“ uvedl pro místní média. Problém je, že AIBA dle oficiálních záznamů registrovala 105 přihlášek...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...