130 let

ilustrační foto | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Nestárnoucí Váňa vyhrál poosmé Velkou pardubickou

Sport
  •   16:35aktualizováno  17:34
PARDUBICE - Josef Váňa to dokázal. V 58 letech si dojel pro svůj osmý triumf v nejprestižnějším českém dostihu. Ve 121. ročníku Velké pardubické steeplechase navíc zkompletoval vítězný hattrick v sedle Tiumena. Druhá doběhla bělka Sixteen.

"Bylo to vydřené, ale Tiumen je borec," řekl Váňa v České televizi. Přitom na Taxisově příkopu měli problémy a doháněli ztrátu. "To je pravda, ale vidíte, skákal úplně perfektně a hnal jsem ho rozumně, abych ho po té ztrátě neuštval. Myslím, že jsme dobrá dvojka," řekl Váňa, který za jedenáct dnů oslaví 59. narozeniny.

CELKOVÉ POŘADÍ

1. Tiumen (žokej a trenér Josef Váňa st., majitel Ivo Köhler),
2. Sixteen (ž. Bartoš),
3. Valldemoso (ž. Andrés),
4. Flambion,
5. Mandarino,
6. Bremen Plan.

Výrok: boj 1/2 - 2 1/2 - 12.
Čas: 9:15,29 min.
Do cíle dojelo 9 z 15 koní.

Tiumen vydělal majiteli 1,8 milionu korun a stal se osmým koněm, který vyhrál Velkou pardubickou potřetí. Nejúspěšnějším je legendární Železník, jediný čtyřnásobný vítěz slavné steeplechase, v sedle pokaždé rovněž s Váňou.

Pole čtrnácti koní prořídlo hned na druhé překážce, kde ztratila jezdce Zulejka. Na nejtěžším skoku dostihu pak padl pouze Karlsbad s žokejem Novákem. Na Taxisově příkopu trochu zaváhal Tiumen a chvilku doháněl ztrátu, ale pole dostihl. "Snažil jsem se pak trať co nejvíce zkrátit. Za lesem měl Tiumen lehký problém, počkal jsem, až přišel na nohy, a pak to šlo moc dobře," řekl Váňa.

ČTĚTE TAKÉ

Celý dostih táhla nečekaně Sixteen. "Překvapení to bylo i pro mne samotného. Zdálo se mi to ale pomalé a Sixteen je zkušená, dobře skákala. Takže jsem se toho nebál a nechal ji takhle jít, protože jsem cítil, že se jí to líbí," řekl Bartoš.

Josef Váňa v sedle Tiumena slaví vítězství

Za Sixteen po Taxisu dlouho následovali Mandarino, Bremen Plan nebo Amant Gris. Jelo se ale relativně v klidu, pohromadě a tempo nebylo nijak závratné. I proto nečekaně padl jeden z favoritů Klaus s žokejem Myškou na Velké vodě.

Tiumen byl již tradičně, jak to umí jen Váňa, schovaný uprostřed pole. Sixteen s Bartošem natáhla krok a snažila se všem utrhnout. Tempo ale sedělo i Valldemosovi, který se dotáhl na Sixteen, a na třetí pozici se rychle objevil Tiumen. V zatáčce do cílové rovinky se už Tiumen dotahoval a na poslední proutěné překážce doskočil na úroveň soupeřů. V posledních dvou stech metrech žokej Váňa dokázal Tiumena posunout o půl délky před Sixteen a slavil svůj osmý titul.

V závěru však Váňa o výhru perně bojoval a nezopakoval loňský rok, kdy finiš vypouštěl a o prvenství málem přišel. "Tentokrát jsem věděl, že musím jet až domů a nejde zvolnit. On je tak lehce jezditelný kůň," usmíval se Váňa ještě v sedle. I Bartoš ale při nájezdu do cílové rovinky cítil, že je blízko svému třetímu pardubickému triumfu. "A když projedete o kousek druhý, tak to bolí, bolí..." řekl Bartoš.

ZAJÍMAVOSTI O JOSEFU VÁŇOVI

- nejvážnější zranění utrpěl na dostizích v Iffezhaimu u Baden-Badenu 5. června 1994, kdy na první překážce spadl z koně Verona, který ho přilehl a další kůň vzápětí pošlapal; Váňa tehdy utrpěl těžký otřes mozku, zlomeniny žeber a pánve, zhmožděniny hrudníku, levá plíce byla zčásti utržená; zranění i klinickou smrt ale překonal a už o dva měsíce později startoval v dalším dostihu.

- po návratu ke koním musel odbourat téměř čtvrtinu z 80 kilogramů, které koncem 70. let vážil, nyní se jeho hmotnost pohybuje kolem 66 kilogramů.

- během svého působení na horách v 70. letech se Váňa zúčastnil i závodů Horské služby, byl členem vítězné hlídky na závodech v Krkonoších v roce 1976 a ve Vysokých Tatrách o dva roky později; startoval i na Jizerské padesátce.

- předloni 28. října mu prezident Václav Klaus udělil u příležitosti státního svátku medaili Za zásluhy II. stupně.

- v loňských parlamentních volbách se ocitl na kandidátce TOP 09.

- loni v listopadu byl uveden do dostihové Síně slávy.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK