Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Neumannová se opět na ´bednu´nedostala

Sport

  14:31
OBERSTDORF - Počtvrté za sebou marně útočila v distančních závodech běžkyň na lyžích Kateřina Neumannová na stupně vítězů. V Tour de Ski doběhla na čtvrtém místě, z vítězství se radovala Norka Kristin Steiraová.

Kateřina Neumannová na trati - ilustrační foto.

Závodnice čekaly v německém Oberstdorfu náročné podmínky. Po pondělním celodenním dešti sněžilo a foukal silný vítr. Od začátku se držely v čele pelotonu Norky, jejichž servismanům se očividně podařilo vhodně namazat.

Neumannová se v první polovině desetikilometrové trati klasickou technikou držela v kontaktu s početným čelem a přezouvala jako sedmá. Vedení se na chvíli ujala Němka Claudia Künzelová, ale na bruslařské pětce odpadla. Naopak Neumannová se posouvala kupředu. Steiraová však unikala soupeřkám a mířila za nečekaným vítězstvím.

Zkušená třiatřicetiletá česká reprezentantka už mohla bojovat jen o stříbro, ukrajinsko-ruský tandem Valentina Ševčenková, Olga Savjalovová však už nedotáhla. Na třetí Savjalovovou ztratila Neumannová v cíli sedm desetin vteřiny a musela se už počtvrté za poslední měsíc a půl smířit se čtvrtým, či pátým místem.

Na 16. příčce dnes doběhla Kamila Rajdlová a získala například cenný skalp vedoucí ženy pořadí Tour de Ski, dnes až pětadvacáté Norky Marit Björgenové. Ve středu bude seriál pokračovat v Obertsdorfu desítkou klasicky.

Výsledky - skiatlon (10 km):
1. Steiraová (Nor.) 29:27,6 min., 2. Ševčenková (Ukr.) -13,3, 3. Savjalovová (Rus.) -17,2, 4. Neumannová (ČR) -17,9, 5. Roponenová (Fin.) -18,8, 6. Čekalevová (Rus.) -21,5, 7. Philippotová (Fr.) -22,8, 8. Nilsenová -22,9, 9. Björnaasová -23,4, 10. Skofterudová (všechny Nor.) -27,3, ...16. Rajdlová -36,1, 36. Erbenová (obě ČR) -1:20,7.

Autor: