130 let

Chceš se svézt? Kateřina Neumannová Mirce Knapkové říkala, že si možná někdy její skif vyzkouší. | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

Neumannová se stará o skifařku

Sport
  •   9:51
PRAHA - Kdo ví, třeba se jednou bude říkat, že olympijská vítězka dělá manažerku olympijské vítězce... Kateřina Neumannová se totiž stala manažerkou Mirky Knapkové. Nejlepší české veslařky, které se doma lesknou dvě stříbrné medaile ze světových šampionátů, o níž se v jejích šestadvaceti letech říká, že na největší radost na skifu teprve čeká.

A právě Neumannová by jí měla pomoci s oním nesmírně těžkým posledním krokem na cestě k absolutnímu vrcholu. „Mirka je poctivý dříč, ale potřebuje ještě vylepšit zázemí,“ povídá Neumannová v záři jarního slunce v loděnici pražské Slavie. I proto slavná lyžařka domluvila Knapkové také spolupráci s biochemikem Emilem Bolkem, či s odborníkem na výživu Petrem Havlíčkem.

Neumannová prý Knapkovou náležitě motivuje
„Změnila jsem způsob přípravy, trénuji teď mnohem častěji ve vyšších intenzitách,“ vykládá Knapková o prvních konkrétních krocích nové spolupráce.

Neumannová Knapkové vyprávěla o tom, jak moc jí v posledních letech její tým pomáhal, anebo jak je důležité připravovat se i mimo republiku, aby měl sportovec naprostý klid a alespoň občas unikl nesmírnému mediálnímu tlaku.

„Mirce chci pomáhat a ne jí něco vnucovat,“ říká Neumannová jasně. „Ostatně, lidé jejích kvalit už moc dobře vědí, proč sport dělají. Klidně jí zařídím třeba i poradce na daňové přiznání. Telefon může Mirka zvednout kdykoliv.“ Knapková připouští, že jí kontakt s Neumannovou značně motivuje. „Katčiny úspěchy Mirku jednoznačně povzbudily.“ potvrzuje i trenér veslařky Tomáš Kacovský.

Neumannová nevidí problém ani v tom, že se věnovala lyžování, zatímco Knapková se vozí po řekách a jezerech. „Obecná pravidla platí v každém sportu,“ míní. A připomíná, že s vodou má také zkušenosti, To když před lyžováním pádlovala v kajaku. „Třeba se někdy svezu i ve skifu, ale v nějaké teplejší vodě,“ otočila se k Vltavě, z níž se zvedal citelný chlad.

Knapková na důkaz, že si s Neumannovou skutečně notuje, připomněla, že se sportováním začínala právě na běžkách. „Jenže sněhu tehdy v Brně, kde jsem žila, moc nebylo, tak jsem spíše běhala po suchu. A na lyžích jsem končila mezi posledními,“ usmívá se.

Petr Havlíček Knapkové vysvětloval, že její tělo je jakýsi výrobní nástroj: „Pokud si ho člověk zachová i díky regeneraci a vhodné stravě co nejdéle neopotřebované, pak je schopné mu přinášet i peníze...“

„Už jsem také zjistila, že veslovat nemůžu jen na vodu a tyčinky müsli,“ říká Knapková souhlasně. Neumannová chce Knapkové vytvořit optimální podmínky také na olympiádě v Číně. I proto letos zřejmě odletí do Pekingu otestovat terén. Právě tam by se totiž Knapková ráda pokusila své stříbrné medaile přetavit v jednu zlatou...

„Před olympiádou bych ráda dokončila studium na FTVS,“ plánuje Knapková, „a po Pekingu bych mohla všechno naráz oslavit...“

Autor: Václav Cibula