130 let

Bez konkurence. Trať 10 km volnou technikou je bez diskuse královskou disciplínou Kateřiny Neumannové. Svoji převahu nad zbytkem světa potvrdila na Silvestra i na Vysočině. | foto: AFP

Neumannová upadla a skončila třetí

Sport
  •   12:14
OBERSTDORF - Pád necelý kilometr před cílem připravil Kateřinu Neumannovou o šanci vybojovat lepší než třetí místo při závodě Světového poháru v Oberstdorfu. Ve skiatlonu na 15 kilometrů zvítězila Kanaďanka Beckie Scottová.
Druhá skončila Němka Claudie Künzelová. V dějišti loňského mistrovství světa, kde triumfovala na trati 10 kilometrů volnou technikou, Neumannová dlouho živila naději na další prvenství.

Od začátku se držela v čelní skupině, která se postupně zúžila na pět závodnic. Do depa k výměně lyží pro bruslařskou část přiběhla druhá hned za Scottovou. Po drobném zaškobrtnutí při přezouvání vybíhala vítězka z Val di Fiemme, Nového Města na Moravě a Kuusama jako devátá, ale kontakt neztratila.

Vedoucí skupinka se poté zredukovala na čtveřici, v níž vedle pozdějších medailistek byla ještě Ukrajinka Valentina Ševčenková. Další soupeřky měly už výraznou ztrátu.

V závěru útočila Neumannová z posledního místa ve skupince a celkem snadno se dostala na úroveň vedoucího dua Scottová - Künzelová. Právě s německou soupeřkou, kterou mohla sesadit z třetího místa v průběžném pořadí seriálu, měla česká závodnice kolizi.

Při pádu srazila k zemi ještě Ševčenkovou, s kterou pak svedla úspěšný souboj o bronz.
Scottová v závěru zrychlila a suverénně si doběhla pro třetí vítězství v sezoně i v kariéře s náskokem bezmála sedmi sekund před Künzelovou.

Neumannová na vítězku ztratila přes 15 sekund a počtvrté v sezoně stanula na stupních vítězů, poprvé však chyběla na tom nejvyšším.

Při pěti letošních startech ve Světovém poháru byla Scottová nejhůře druhá a díky zisku 100 bodů vystřídala Neumannovou na průběžné čtvrté pozici. Pořadí stále vede Norka Marit Björgenová, která v Oberstdorfu nestartovala.

Výsledky - skiatlon:
1. Scottová (Kan.) 39:44,3 min., 2. Künzelová (Něm.) -6,7, 3. Neumannová (ČR) -15,5, 4. Ševčenková (Ukr.) -25,6, 5. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -31,3, 6. Čepalovová (Rus.) -
33,8, 7. Valbusaová -34,5, 8. Follisová (obě It.) -45,4, 9. Bauerová -59,0, 10. Böhlerová (obě Něm.) -59,8. 

Průběžné pořadí SP (po 14 ze 24 závodů):
1. Björgenová (Nor.) 645 bodů, 2. Čepalovová 580, 3. Künzelová 497, 4. Scottová 460, 5. Neumannová 450, 6. Sachenbacherová-Stehleová 390.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK