130 let

Martina Sáblíková se raduje z nového světového rekordu. | foto: ČTK/AP

Životní forma Sáblíkové. Ve finále Světového poháru pokořila potřetí světový rekord

Sport
  •   22:50
Salt Lake City - Rychlobruslařka Martina Sáblíková ve finále Světového poháru v Salt Lake City opět zlepšila světový rekord v závodu na 3000 metrů a podvanácté v kariéře ovládla seriál dlouhých tratí. Trojnásobná olympijská vítězka překonala výkonem 3:52,027 o více než sekundu svůj čas z minulého týdne z Calgary, kde se stala mistryní světa ve víceboji.

Největší úspěchy Sáblíkové:

  • Trojnásobná olympijská vítězka
  • Patnáctinásobná mistryně světa na jednotlivých tratích, 
  • Pětinásobná mistryně světa ve víceboji
  • Dvanáctinásobná celková vítězka Světového poháru na dlouhých tratích
  • Držitelka světových rekordů na 3000 a 5000 m

Jednatřicetiletá Sáblíková měla před závěrečným závodem v čele Světového poháru náskok jen 11 bodů na druhou Natalii Voroninovou z Ruska. V Salt Lake City byla ale největší soupeřkou české reprezentantky Nizozemka Esmee Visserová.

Zlatá medailistka z olympiády v Pchjongčchangu na trati 5000 metrů dokázala ve čtvrté rozjížďce zajet výborný čas 3:54,023 a sebrala Sáblíkové traťový rekord. O deset minut později už ho měla zpět rodačka z Nového Města na Moravě, která podala opět skvělý výkon a Visserovou porazila o 1,99 sekundy.

Martina Sáblíková se raduje z nového světového rekordu.
Nový světový rekord Martiny Sáblíkové byl k vidění v Calgary.

Hned osm z dvanácti rychlobruslařek, které se v závodě představily, si vytvořilo v dějišti olympijských her 2002 nové osobní rekordy. Třetí místo za Sáblíkovou a Visserovou obsadila Voroninová, která v konečném hodnocení seriálu klesla na bronzovou pozici. Finále SP bylo dvojnásobně bodované a na druhé místo se z pátého posunula Visserová.

Sáblíková v USA zakončila zřejmě životní dva měsíce. V lednu nejprve získala stříbro na mistrovství Evropy ve víceboji v Collalbu, před měsícem se v Inzellu stala světovou šampionkou na tratích 3000 a 5000 metrů a před týdnem v Calgary ovládla mistrovství světa ve víceboji. V Kanadě, kde získala jubilejní dvacáté zlato z MS, zároveň vytvořila světové rekordy na obou dlouhých tratích. 

Autor: ČTK