130 let

Mezi českými tenisty Tomášem Berdychem (vlevo) a Radkem Štěpánkem panuje před zápasy s Belgií zjevně pohoda. | foto: Dan Krzywoň, ČTK

Nezajímá mě jméno soupeře

Sport
  •   13:39
OSTRAVA - Čeští tenisté už vědí, s kým a kdy nastoupí na kurt ostravské ČEZ Areny v utkáních prvního kola Světové skupiny Davisova poháru. Los rozhodl, že zápasy s Belgií odstartuje Tomáš Berdych a Kristof Vliegen. Po nich nastoupí Radek Štěpánek a Steve Darcis, který dostal přednost před zkušenějším Olivierem Rochusem.
Tomáš Berdych a Kristof Vliegen rozehrají v pátek v 15 hodin zápas prvního kola Světové skupiny Davisova poháru mezi Českou republikou a Belgií. Dnešní los na ostravské radnici rozhodl, že po nich na kurt v ČEZ Aréně nastoupí Radek Štěpánek a Steve Darcis, který dostal od nehrajícího kapitána belgického celku překvapivě přednost před zkušenějším Olivierem Rochusem.

Do sobotní čtyřhry byli zatím nominováni Lukáš Dlouhý s Pavlem Víznerem a Olivier Rochus s Rubenem Bemelmansem, ale nehrající kapitáni mohou složení před utkáním ještě změnit stejně jako sestavu pro závěrečné nedělní dvouhry, v nichž by se páteční soupeři měli utkat v křížovém gardu.

Rochusovi nehrající kapitán nevěří
Češi jsou v utkání na domácí půdě favoritem, přesto se musí mít na pozoru. Vliegen, 72. muž žebříčku ATP, o víkendu vyhrál kvalitně obsazený challenger v polské Vratislavi. Belgie se dnes soupeře také pokusila překvapit nasazením Darcise do úvodního dne. Třiadvacetiletý tenista vloni překvapivě vyhrál turnaj v nizozemském Amersfoortu a především díky výsledkům na podnicích nižší kategorie se posunul až na současné 81. místo světového žebříčku.

Darcis se dostal do hry díky zdravotním potížím Rochuse, s nimiž Belgičan laboruje od začátku roku. "Fyzicky není úplně v pořádku a já potřebuju hráče, který neodevzdá 100, ale 200 procent. To byl důvod, proč jsme se tak rozhodli," řekl nehrající kapitán Belgičanů Julien Hoferlin.

Soupeře však zařazením Darcise nevyvedl z míry. "Trochu jsme s tím počítali. Viděli jsme jejich dva tréninky a Rochus nevypadal ve stoprocentním pořádku," podotkl český kapitán Jaroslav Navrátil. "Darcise znám, nesmírně se zlepšil. Je trochu lepší na antuce, ale nesmíme ho podcenit," řekl Navrátil.

Už vůbec to neřeší Štěpánek, který se s Darcisem přitom ještě nikdy nestřetl. "Je úplně jedno, jak se můj soupeř bude jmenovat. Já musím zápas dovést k vítězství," prohlásil Štěpánek.

Čeští tenisté se shodli, že na pořadí zápasů nezáleží. Berdych pouze uvítal, že nemusí čekat, až skončí první zápas. "Člověk si to lépe naplánuje, ale velkou roli to nehraje. Doufám, že udělám první krok," řekl Berdych, který svého pátečního rivala na okruhu ATP už před dvěma roky porazil v Halle na trávě.

Program:
Pátek: 15:00 Berdych - Vliegen, Štěpánek - Darcis.
Sobota: 14:00 Dlouhý, Vízner - Bemelmans, O. Rochus.
Neděle: 13:00 Berdych - Darcis, Štěpánek - Vliegen.
Autor: Lidovky.cz