Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nezáleží jenom na koni, zlobil se žokej Váňa

Sport

  13:53
PRAHA - Bezmála šedesátiletý žokej Josef Váňa se deset dnů před Velkou pardubickou cítí v kondici jako loni, kdy slavný dostih vyhrál poosmé. V sobotu 13. října se pokusí přidat s Tiumenem čtvrtý triumf v řadě, a to přesto, že letos spolu jeli jen jednou, protože si žokej zlomil stehenní kost a musel na operaci.

Žokej Josef Váňa. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Nejsem na tom hůř než loni, ale ještě mám deset dnů, abych to doladil," řekl na tiskové konferenci Váňa, který tradičně chodí plavat, do posilovny i do sauny, jezdí na kole, na koních v přípravě a nevynechává ani kolečkové brusle.

Právě na kolečkových bruslích se dozvěděl, že trénovat vlastně nemusí. Šel si zabruslit v Karlových Varech a slyšel, jak jeden mladík své slečně říkal: "Proč ten blbeček dělá machra, stejně to je o koni!" Muž svými slovy žokeje naštval. "Chtěl jsem mu jednu vrazit, ale pak jsem šel radši makat a ještě plavat," řekl Váňa.

ČTĚTE TAKÉ

Do formy se letos dostával obtížněji, protože si na konci dubna zlomil po pádu v tréninku stehenní kost a musel na operaci. Rychle se ale zotavil a od srpna jezdil na koních v přípravě. První a jediný závod před Velkou pardubickou absolvoval v kvalifikaci v půlce září a s vypuštěným finišem doběhli lehce třetí. "Tiumen ten dostih absolvoval jen s jednou chybičkou, až jsem se sám divil," těšilo Váňu.

Jedenáctiletý valach Tiumen absolvoval v tomto týdnu poslední těžký trénink. "Byl z toho rozlámaný jako každý sportovec po těžším záběru v přípravě, ale pokud se nic nevyvrbí, tak doufáme, že bude nachystán na dobrý výkon," řekl Váňa, který se v případě dalšího triumfu může stát nejstarším vítězem v historii dostihu.

Tiumen je v pořádku

Tiumenovi majitel objednal i fyzioterapeuta koní Alberta Klimscha a maďarský expert, který pomáhá koním v Británii i ve Francii, mu rovnal kříž. "Po jeho zákroku je absolutně v pořádku, ale ukázaná platí, takže si počkejme," řekl Váňa.

Více než z přípravy a formy Tiumena a dalších svých koní měl Váňa obavy z jejich přepravy do Pardubic. Nejspíše bude muset jet už den před dostihem, protože se bojí zácpy, která hrozí, protože se v Pardubicích konají dostihy a plochá dráha během stejného víkendu.

"To mě hrozně štve, že se to podařilo debilně zorganizovat. Ale nebudu to komentovat," řekl Váňa. Zvyklý byl přijet až v den závodu. "Pro ty naše matadory, kteří nejsou zvyklí cestovat po světě, doma se nažerou a vyrazí, to bude problém. Normálně, když kůň přijde do jiného prostředí, nechutná mu," dodal Váňa.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!