130 let
Zleva: Jakub Janda a Jan Matura.

Zleva: Jakub Janda a Jan Matura. | foto: ČTK

Nezaměstnaný skokan táhne reprezentaci: Matura na můstcích září

Sport
  •   16:30
PRAHA - Jan Matura si možná podá inzerát. Mohl by znít asi takto: Skokan na lyžích hledá zaměstnání. Zn.: Pomáhám držet reprezentaci nad vodou. Třicetiletý skokan prožívá zvláštní období. Po nevýrazných výkonech v posledních letech s ním Dukla Liberec neprodloužila smlouvu, takže od ledna přestal pobírat plat. Stal se civilním zaměstnancem, jemuž Dukla platí pouze soustředění.

Jenže Matura se s tíživou situací vyrovnává nad očekávání dobře. V úvodních čtyřech závodech Světového poháru jako jediný z Čechů pokaždé bodoval a v celkové klasifikaci seriálu je na 24. místě, hned za Jakubem Jandou.

Výpůjčka od sdruženářů Matura se původně věnoval severské kombinaci, kde patřil k výtečným skokanům, ale horším běžcům. Na světovém šampionátu v Trondheimu v roce 1997 si ho dokonce tehdejší trenér reprezentace Pavel Ploc vypůjčil do skokanského závodu jednotlivců. A kdyby nedlouho po Maturově veleskoku jury nezrušila kvůli nepřízni počasí první kolo, dost možná se mohl radovat i z medaile.

Od sdruženářů nakonec zběhl až na přelomu let 2001 a 2002 a se skokany se pak podíval na dvě olympiády a tři světové šampionáty. Patřil sice mezi spolehlivé skokany, nikdy ale nevylétl až k medailovým výšinám. Kde a proč se vlastně jeho výjimečný talent rozplynul? ptal se kdekdo.

"Roli v tom hráli trenéři i materiál. Když mě trénoval táta, který dřív trénoval reprezentaci, věděl přesně, co potřebuju," přemítá. "Podobné bezvadné období jsem také prožíval, když nároďák vedl Vasja Bajc. To jsem byl dvojka za Kubou Jandou a neustále jsem se zlepšoval. Pak ale přišel Ritchie Schallert a na věci kolem skoku měl úplně jiný názor...," krčí rameny.

Let strávených u severské kombinace ale nelituje, nepovažuje je za ztracené období. Snad jen připouští, že tehdy nepředpokládal, že by se v běhu nemohl zlepšovat. "Spíše lituju, že podmínky u nás nebyly takový, jaký by měly být." Na pracovní úřad Matura nemůže. Skáče totiž na "živnosťák" a prémie, které ve Světovém poháru pobírá elitní třicítka, musí danit. Během čtyř závodů vydělal 2800 švýcarských franků, takže se drží nad vodou.

Opřít se může hlavně o rodinu a sponzory, svaz mu zase pomohl s kombinézami a vázáním. Před nedávnem Matura přemýšlel, že by zkusil znovu trénovat s otcem Luďkem, když jim to dříve tak klapalo. Pak ale tenhle nápad oba zamítli. Jeho táta totiž vždy hýřil temperamentem a ne všichni mu šli na ruku. "Pár lidí ho před časem podrazilo, sport je holt také trochu politika," povídá věčně dobře naladěný chlapík.

"Tak jsme si řekli, že by ta naše spolupráce asi nedělala dobrotu." Matura ví moc dobře, že jestli sezonu pokazí, bude muset skončit. I proto začal trénovat jako nikdy předtím. "Tři roky jsem tápal, ale teď cítím, že konečně nabírám dech. Do mistrovství světa potřebuju ještě asi tak dvě kila shodit, a pak by se dalo uvažovat třeba i o elitní desítce..."

Autor: Václav Cibula