Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nezávislá Vaidišová strmě padá

Sport

  10:06
PAŘÍŽ - Krize. To slovo sice Nicole Vaidišová od sebe odhání jako dotěrný hmyz, ale nejvýstižněji popisuje situaci, do které nejlepší česká tenistka zabředla. "Myslím, že jsem na dobré cestě. Mění se některé věci v mém týmu, ale pracuji tvrdě,“ prohlásila nepříliš přesvědčivě devatenáctiletá Vaidišová po vyřazení z letošního Roland Garros.

Kdy se zastaví její pád? foto: AFP

Před dvěma lety dokráčela na Roland Garros do semifinále a tenisový svět jí ležel u nohou. Zdálo se, že je jen otázkou času, kdy se stane světovou jedničkou.


Cesta na vrchol samozřejmě nebyla tak raketová, nicméně Vaidišová si loni zahrála semifinále na Australian Open, čtvrtfinále na Roland Garros i ve Wimbledonu a vmáčkla se do elitní desítky na světě. Letos se ale její sportovní příběh zadrhl. V březnu se rozešla s trenérem a nevlastním otcem Alešem Kodatem, který ji vedl deset let.

"Je šťastná a zamilovaná“
Vaidišová si najala kouče Felgateho "Jsem teď nezávislejší. Rozhoduji si o všem sama. Prostě jsem vyrostla,“ povídala tenistka. "Přišel čas, kdy jsem se musela osamostatnit. Já i můj tenis.“
Jenže změna jí nejde k duhu. Naopak. Vaidišová naposledy slavila vítězství v zápase na začátku března, od té doby šestkrát prohrála, většinou s průměrnými hráčkami. V neděli na Roland Garros vypadla hned v prvním kole, ve dvou setech podlehla Ivetě Benešové. 

"Každý hraje někdy špatně,“ krčila rameny Vaidišová. Když v polovině února česká tenistka oznámila, že už nebude hrát za fedcupový tým, tak jako důvod uvedla, že se chce soustředit na svou kariéru. Po zdravotních potížích plánovala návrat mezi světovou elitu.


Její myšlenky už ale nepatří jenom tenisu. Od prosince chodí s českým tenistou Radkem Štěpánkem. "Teď jsem naštvaná, že jsem prohrála, ale ráno se vzbudím a bude to za mnou,“ prohlásila Vaidišová, která o svém soukromí nemluví. "Nejsem tak negativní člověk. Nemám si zač nadávat. Výsledky se dostaví,“ mínila.  "Myslím, že Nicole je hodně šťastná. Je zamilovaná, takže je šťastná,“ usmála se na tiskové konferenci po nedělním duelu Benešová. Její vítězná taktika byla jednoduchá. "Chtěla jsem Nicole rozběhat,“ vysvětlovala.

Vysoká Vaidišová nikdy neoslňovala na kurtu rychlostí, ale v posledních měsících je pomalý pohyb její velkou slabinou. Proti Benešové se k míčům dostávala pozdě a hodně kazila.
Přesto zápas hodnotila téměř kladně. "Při hře se po dlouhé době netrápím. To, že nehraju svůj nejlepší tenis, je jiná věc.“