Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ničil soupeře. Nyní 70letý Ali bojuje s nemocí

Sport

  13:12
LOUSIVILLE - "Létám jako motýl a bodám jako včela" - tímto dnes již proslulým výrokem označoval americký boxer Muhammad Ali svůj originální styl, díky němuž slavil v ringu řadu velkých triumfů. Olympijský vítěz z roku 1960, kdy zvítězil ještě pod svým původním jménem Cassius Clay, zůstává jediným boxerem, který třikrát získal titul profesionálního mistra světa v těžké váze. Jeden z nejslavnějších, ale i nejkontroverznějších sportovců všech dob oslaví v úterý 17. ledna sedmdesátiny.

Muhammad Ali a Joe Frazier (vpravo) foto: ČTK

Viděli jste někdy boxera, který by byl tak chytrý jako já? Já jsem doktor filozofie boxu. Já dělám z boxu zážitek, já z něj dělám celosvětovou záležitost. Jsem ten nejlepší, nejsilnější a nejchytřejší boxer, který kdy vstoupil do ringu," prohlašoval sebevědomě Ali, jenž si vysloužil přezdívku Největší a kromě tvrdých ran ničil své soupeře i psychicky.

ČTĚTE TAKÉ

Z 61 zápasů mezi profesionály jich vyhrál 56 a pouze pětkrát odešel poražen. Amatérský ring opustil po triumfu na OH 1960 v Římě s bilancí 100 vítězství a pěti proher.

Slavný zápas Muhammad Ali vs. Joe Frazier III

Zatímco v ringu udivoval výjimečnou rychlostí a skvělým postřehem, veřejnost často šokoval svou nevyzpytatelností. Krátce po zisku prvního mistrovského pásu v roce 1964 přešel na muslimskou víru a změnil si jméno z Cassius Clay na Muhammad Ali. O tři roky později zase odmítl vstoupit do armády a jít bojovat do války ve Vietnamu, neboť jako muslim odmítal účast v každé válce, která se nevede v Alláhově jméně.

Z obdivovaného sportovce se rázem stal "zbabělý černoch", byl mu odebrán titul a hrozilo mu pětileté vězení. Tam nakonec díky právníkům neskončil, ale přišel o boxerskou licenci. K boxu se vrátil až v roce 1970, kdy Nejvyšší soud USA rozsudek zrušil. Mezitím Ali objížděl Spojené státy, vysvětloval své důvody nejet do Vietnamu a kázal o hrdosti černých. Stačil nazpívat i několik gramofonových desek.

V březnu 1971 utrpěl Ali v "bitvě století" proti úřadujícímu šampionovi Joeu Frazierovi svou první porážku po 31 výhrách. V říjnu 1974 však v dalším slavném duelu knokautoval George Foremana a vrátil se na trůn.

Muhammad Ali - George Foreman

Definitivně o titul mistra světa přišel v roce 1980 a po další prohře o rok později svou kariéru ukončil. Ještě před tím proslul i jako sportovní diplomat, když přesvědčoval africké sportovce k bojkotu olympiády v Moskvě.

Dnes je z kdysi nejfotografovanější osobnosti světa nemocný muž trpící nevyléčitelnou Parkinsonovou chorobou, jeho mýtus však žije dál. Aliho život i kariéra se staly námětem mnoha knih i filmů, má dokonce vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. V roce 1999 ho renomovaný časopis Sports Illustrated vyhlásil nejlepším sportovcem století, ovládl i řadu obdobných boxerských anket.

Na OH 1996 v Atlantě za velkého jásotu publika zapálil olympijský oheň, o tři roky později ho zase obecenstvo zasypalo růžemi, když doprovázel svou dceru Lailu k premiéře v ženském ringu. Kromě ní má čtyřikrát ženatý Ali ještě dalších šest dcer a dva syny. V posledních letech prý tráví hodně času sledováním svých slavných zápasů a filmů s Elvisem Presleym.

Muhammad Ali zahájil oslavy večeří s 350 hosty

Večeří za účasti 350 hostů zahájil legendární boxer Muhammad Ali první část oslav svých 70. narozenin, které jsou naplánovány na pět etap a potáhnou se několik měsíců.

Podle manželky Lonnie má bývalý trojnásobný profesionální mistr světa v těžké váze z životního jubilea smíšené pocity. "Je rád, že se sedmdesátky dožil, ale chce být ujišťován, že na sedmdesát nevypadá," řekla agentuře AP Aliho čtvrtá manželka.

Sobotní hostina se konala v Aliho rodišti v Louisville v kulturním a vzdělávacím centru, které nese Aliho jméno a slouží i jako jeho muzeum.

Večeře měla také dobročinný podtext, každý z účastníků zaplatil 1000 dolarů nadaci, která se stará o provoz Aliho centra.

Slavného boxera, který trpí Parkinsonovou chorobou, po příchodu přivítal dvouminutový potlesk a skandování. Mezi hosty byl i další někdejší mistr světa v těžké váze Brit Lennox Lewis, který je velkým obdivovatelem Aliho.

"Jsem pyšný, že jsme mu mohli ukázat, co k němu cítíme a jak za ním stojíme," prohlásil.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!