Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nicklas Jihde: Byl to velký zápas

Sport

  9:50
OSTRAVA - Nejtěžší boj o florbalový trůn v historii očekává kapitán švédských florbalistů Niklas Jihde. Před sebou má dvaatřicetiletý kanonýr výzvu dovést Tři korunky k triumfu i na sedmém mistrovství světa. Pokud se mu to povede, stane se prvním šestinásobným světovým šampionem v tomto sportu. I nedělní duel v základní skupině s Českou republikou jej utvrdil v tom, že letos bude cesta na vrchol hodně složitá.

Dnešní zápas byl velmi tvrdým bojem, jak dokazuje souboj Lukáše Nesměráka z českého týmu (vlevo) a Niklase Jihdeho ze Švédska. foto: ČTK

Švédové z 37 zápasů na mistrovství světa ztratili bod pouze jednou - před dvěma roky v základní skupině po remíze se Švýcarskem 4:4. Ve finále pak porazili Finy 7:6 až v prodloužení. Český tým se před rekordní návštěvou (8914 diváků) vytáhl a sahal také po remíze, ale nakonec prohrál 4:5. "Je to varování pro všechny, že příští týden o víkendu bude v Praze nejtěžší play off v historii," řekl Jihde novinářům.

Očekává tuhý boj mezi Švédskem, Finskem, Švýcarskem i Českem. "Ze čtveřice týmů, které se dostanou do semifinále, bude mít každý šanci mistrovství světa vyhrát. A tak to bude ve florbalu poprvé. Česká republika může být docela dobře ve finále, pokud bude hrát tak jako proti nám," řekl Jihde.

Ostřílený hráč AIK Stockholm, který chce po této sezoně uzavřít vrcholovou kariéru, byl z nedělní atmosféry v Ostravě nadšený. Přestože šlo o zápas v základní skupině, stavěl jej hodně vysoko. "Byl to jeden z nejlepších zápasů, jaké jsem v reprezentaci zažil. Hrálo se před úžasnou kulisou, bylo neuvěřitelné se dívat na ty lidi, když Češi dali gól na 1:0. Byl to velký zápas," podotkl.

Švédové nasázeli v tomto roce na Euro Florball Tour českému týmu dvakrát jedenáctibrankový příděl, ale prý si uvědomovali, že na MS to nebude jednoduché. "Češi mají dobrý tým. Sice jsme je nedávno ve Finsku porazili 11:3, ale bylo jasné, že toto bude nový zápas, budou na něj úplně jinak koncentrovaní," prohlásil Jihde.

Překvapilo jej ale, jak se domácí dokázali s duelem popasovat v takové atmosféře. "My jsme nervózní nebyli, byla to zábava. Máme zkušenosti. Byl jsem překvapený, že Češi hráli tak dobře před takovým publikem a nebyli nervózní. Opravdu klobouk dolů, jak se s tím vyrovnali," ocenil Jihde.

O výhru se nebál, ale přiznal, že český gól na 4:4 jej trošku nahlodal. "Soupeř dal některé neuvěřitelné branky. Ani náš gólman (Sjögren), který je nejlepší na světě, neměl šanci je chytit. Trošku jsem znervózněl, ale dali jsme docela rychle gól na 5:4," doplnil. Výhru rozhodně nepovažoval za šťastnou. "Máme více zkušeností, to je největší rozdíl mezi těmito týmy. Češi byli blízko, ale na konci se vždy ukáže, kdo je na vítězství připravený. A my jsme byli."

Jihde už dlouho před šampionátem prohlásil, že nechce být prvním kapitánem Tří korunek, který nezíská na MS zlato. Někteří odborníci i ze Švédska ale považují národní tým letos za slabší než v minulých letech. "Je tu stále hodně lidí, kteří hráli alespoň na posledním mistrovství nebo mají alespoň tři tituly. Nemyslím si, že by to (obměnění kádru) měla být překážka v cestě za zlatem," dodal Jihde.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!