Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rosberg vyhrál v Číně premiérový triumf

Sport

  10:45aktualizováno  12:36
ŠANGHAJ - Německý pilot Nico Rosberg v mercedesu vyhrál Velkou cenu Číny a ve svém 111. závodě v kariéře vybojoval premiérový triumf. Šestadvacetiletý syn finského mistra světa z roku 1982 Kekeho Rosberga po sobotním vítězství v kvalifikaci ovládl třetí závod sezony před dvojicí britských pilotů McLarenu Jensonem Buttonem a Lewisem Hamiltonem.

Nico Rosberg vyhrál Velkou cenu Číny foto: Reuters

Obhájce prvenství ze Šanghaje Hamilton zatím letos pokaždé skončil třetí a ujal se díky tomu vedení v šampionátu.

Díky Rosbergovi se automobilka Mercedes dočkala prvního vítězství od roku 1955, kdy pro "stříbrné šípy" vybojoval v Monze prvenství legendární Juan Manuel Fangio. Rosberg sám se stal sedmým německým vítězem v historii formule 1.

"Absolutní senzace, jsem nesmírně šťastný," řekl Rosberg, jehož maximem v královské automobilové třídě dosud bylo druhé místo z VC Singapuru v roce 2008 ještě v barvách Williamsu. Vedle toho byl ještě čtyřikrát třetí, z toho předloni právě v Číně. V této sezoně poprvé bodoval. "Odjel jsem perfektní závod, povedl se mi superstart. Teď doufám, že spousta dalších vítězství bude následovat," radoval se Rosberg.

Schumachera poškodil mechanik

Úspěch Mercedesu mohl být zřejmě ještě výraznější nebýt chyby mechaniků při první zastávce Michaela Schumachera v boxech, kam zajel v 13. z 56 kol z druhého místa. Jeho naděje na první vítězství nebo alespoň na umístění na stupních vítězů ve třetí sezoně po návratu do MS vzaly za své kvůli nedostatečně upevněnému pravému přednímu kolu. Sedminásobný šampion dostal předčasně signál k odjetí a krátce nato musel na trati vůz odstavit.

"Jak jsem ve třetí zatáčce zatížil pravé kolo, bylo mi jasné, že je tam problém. Bylo tam poměrně velké poškození, takže jsem ani nezkusil jet do boxu. Škoda. Ale tohle k formuli patří. Držel jsem alespoň palce Nicovi," řekl Schumacher.

Schumacher, který právě v Číně slavil dosud svůj poslední triumf v kariéře (2006), nedojel do cíle kvůli selhání techniky ani v Austrálii, a tak přes evidentní konkurenceschopnost mercedesu má na kontě jen desáté místo z Malajsie, což byl dosud jediný bod týmu v tomto ročníku, který se zatím vyznačuje nebývalou vyrovnaností.

Nico Rosberg vyhrál Velkou cenu Číny

Třetí závod sezony měl třetího vítěze jak mezi jezdci, tak mezi týmy. Na trati se odehrála celá řada atraktivních soubojů a předjížděcích manévrů.

Za suverénním Rosbergem se vozy shlukovaly v takzvaných vláčcích, pořadí se neustále přelévalo i díky rozdílným taktikám s počtem výměn pneumatik a rozhodlo se o něm až v úplném závěru.

Dlouho druhý Button ztratil Rosberga z dosahu vinou pokaženého třetího pit stopu, ale po propadu na páté místo nakonec získal svoji pozici zpět předjetím obhájce titulu Sebastiana Vettela z Red Bullu pět kol před cílem.

Dvojnásobný šampion startoval po nepovedené kvalifikaci až z 11. pozice, po prvních metrech se dokonce propadl až na 14. místo.

Přesto se Vettel i díky taktice pouhých dvou zastávek v boxech, na kterou vsadil i Rosberg, probil do hry o pódium. V poslední fázi závodu mu ale rychle "odcházely" pneumatiky a dostali se před něj i Hamilton a týmový kolega Mark Webber.

"Strategie nás protlačila dopředu, na konci nás trochu spláchla zpátky. Ale celkově nejsme dost rychlí, přesto můžeme být spokojení," konstatoval Vettel, který v sobotu musel strávit nejhorší kvalifikační výsledek za poslední více než dva roky.

Šampionát pokračuje hned o příštím víkendu diskutovanou Velkou cenou Bahrajnu. Její konání potvrdila mezinárodní federace FIA až na sklonku týdne, byť v zemi dochází k protivládním protestům a proti jejímu konání se staví řada organizací v čele s Amnesty International.

Výsledky Velké ceny Číny formule 1

Velká cena Číny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji: 1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:36:26,929 (prům. rychlost: 189,778 km/h), 2. Button -20,626, 3. Hamilton (oba Brit./McLaren) -26,012, 4. Webber (Austr./Red Bull) -27,924, 5. Vettel (Něm./Red Bull) -30,483, 6. Grosjean (Fr./Lotus) -31,491, 7. Senna (Braz./Williams) -34,597, 8. Maldonado (Ven./Williams) -35,643, 9. Alonso (Šp./Ferrari) -37,256, 10. Kobajaši (Jap./Sauber) -38,720.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 20 závodů): 1. Hamilton 45 b., 2. Button 43, 3. Alonso 37, 4. Webber 36, 5. Vettel 28, 6. Rosberg 25, 7. Pérez (Mex./Sauber) 22, 8. Räikkönen (Fin./Lotus) 16, 9. Senna 14, 10. Kobajaši 9.

Pohár konstruktérů: 1. McLaren 88, 2. Red Bull 64, 3. Ferrari 37, 4. Sauber 31, 5. Mercedes 26, 6. Lotus 24, 7. Williams 18, 8. Force India 9, 9. Toro Rosso 6.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...