Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

'Nikdo nechtěl tahat, bolely je nožičky,' zlobil se Bauer na soupeře i Jakše

Sport

  15:36
TOBLACH/PRAHA - Už je z toho ohraná písnička. V okamžiku, kdy uvidíte na trati některého ze závodů Světového poharu lyžařů větší skupinky běžkařů a mezi nimi české eso Lukáše Bauera, hledejte rodáka z Ostrova nad Ohří na jejím čele. Již mnohokrát na své tempařské schopnosti doplatil. Naposledy při čtvrteční 36 kilometrů dlouhé šesté etapě Tour de Ski.

Lukáš Bauer. foto: ČTK

Bauer vyjížděl na trať se ztrátou téměř tří minut na vedoucího Colognu a 42 vteřin na sedmého týmového parťáka Martina Jakše. Na prvním mezičase sebral ze ztráty 36 sekund, po deseti kilometrech dokázal i Francouzi Magnificatem a Gaillardem sjet i čtvrtého Northuga, později dotáhnout Kershawa, který podle očekávání spadl ze druhé pozice.

DÁLE ČTĚTE - TOUR DE SKI: Výtečný Jakš je už čtvrtý, Bauer těšně třináctý!

Před dvanáctičlenou (a hodně silnou skupinkou) jeli již jen vedoucí Cologna a Švéd Hellner. Přestože na 28. kilometru již činila ztráta pod 90 vteřin na švýcarského lídra, o dalších šest kilometrů přišel šok: ztráta se dál nezmenšovala, naopak - narostla o půl minutky.

"Na to, že to byla velká skupina, tak jsme to neustále tahali já, Northug, Gaillard, Östensen a chvíli Magnificat a ostatní se vozili," vysvětlil důvod Radiožurnálu rozmrzelý Bauer. Chvilkové "odfrknutí" jej stálo možná ještě lepší výchozí pozici do posledních dvou etap. Mezi těmi co se vozili, byl v závěru i Northug a také druhý z Čechů - Martin Jakš.

Rok 2010 v obrazech

"Do desátého kilometru jsem byl vzadu a šetřil síly, abych to v závěru vydržel, což se podařilo," řekla česká kometa, která tak tentokrát příliš svému zkušenějšímu parťákovi nepomohla. Navíc jej v cíli opět porazil, když si to rozdal ve spurtu s fenomenálním Northugem a prohrál.

I tak je v průběžném pořadí čtvrtý, hvězda dne - Lukáš Bauer - po kolizi těsně před cílem s mírnou ztrátou až třináctý. "Když jsem se snažil domluvit spolupráci, tak ostatní: bolí nás nožičky... A nepomohli," dodal zklamaně na závěr.

V sobotu se jede další "skupinová" etapa - tentokrát 20 kilometrů klasicky s hromadným startem. Můžete si vsadit, kdo se bude pokoušet udávat opět tempo celému pelotonu. Jak to dopadne tentokrát?

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...