Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Noc plná krve a senzací: zbitý McGregor a uškrcená královna Holmová

Sport

  18:00
LAS VEGAS - Další překvapivý galavečer zažili v neděli nad ránem fanoušci MMA. Na 196. pokračování slavné série UFC skončily dvě velké velké neporazitelnosti v této soutěži – ta Conora McGregora i Holly Holmové.

Miesha Tateová škrtí Holly Holmovou. foto: Reuters

Patřili mezi hlavní tváře celé ligy. Holmová na UFC 193 v listopadu 2015 dokázala ve dvou kolech zničit v souboji neporažených dam hvězdnou Rondu Rouseyovou, kterou tato prohra dostala dokonce k myšlenkám na sebevraždu.

Nyní poprvé hájila svůj titul šampionky v bantamové váze. Na druhé straně stála její krajanka Miesha „Cupcake“ Tateová, která s Rouseyovou dvakrát v minulosti prohrála a mocně toužila po třetím vzájemném setkání. Tomu ale dala stopku právě Holmová.

MMA: UFC 196 - Conor McGregor vs. Nate Diaz
MMA: UFC 196 - Conor McGregor vs. Nate Diaz

A aby toho nebylo málo, Tateová tentokrát řádně otřásla očekávanou odvetou mezi čtyřiatřicetiletou „Kazatelovou dcerou“ a sesazenou královnou a celebritou nejen světa bojových sportů. Přitom čtyři a půl kola vládla až na polovinu druhého dějství v oktagonu Holmová. Respektive její boxerské kvality doprovázené „oťukávacími“ kopy.

„Měla jsem dobrý taktický plán, ale věděla jsem, že v pátém kole do toho musím šlápnout, jinak prohraji. Nechtěla jsem jít do rizika, že budou rozhodovat bodoví,“ řekla po zápase šťastná devětadvacetiletá vítězka, která jakoby ani v rozhovoru přímo v oktagonu ještě nevěřila svému úspěchu.

„Chci zůstat aktivní, nejsem už nejmladší, potřebuji další zápasy. Chci bojovat znovu a znovu. Holmová má můj velký respekt. Děkuji, že mi dala tuto šanci, pro mě zůstává i nadále velkou šampionkou,“ dodala Tateová.

Její soupeřka už v tu chvíli mířila do šaten, své první přemožitelce v UFC pogratulovala a porážku zhodnotila až na pozápasové tiskovce. „Věděla jsem, že mám nabodováno a možná jsem na chvíli ztratila hlavu a koncentraci. Byla chyba se ji snažit přehodit a bohužel jsem za svoji chybu zaplatila. Ale vrátím se, uvidíte,“ zaznělo z úst mezi fanoušky nesmírně oblíbené bojovnice, které se raději nechala uspat, než by odklepala.

Jaký to rozdíl v rozhovorech proti těm, které před i po duelech dávala již výše zmíněná Rouseyová. Mimochodem, i Conor McGregor, který následně padl ve druhém kole hlavního taháku akce, předvedl po porážce od Nateho Diaze chování hodné bojovníka.

Svému prvnímu pokořiteli v UFC (celkově třetímu) dokázal sportovně pogratulovat a také uznat porážku. „Je to hořká pilulka. Ale o tom bojové sporty jsou. Nebyl jsem v oktagonu dostatečně efektivní, pokud jsem obvykle někoho trefil takovými údery, už spal. On ne. Možná za to mohla vyšší váha. Ale rozhodně se neloučím, zvládnu tuto porážku jako šampion, nebudu se vymlouvat, ale budu pracovat na odstranění svých chyb,“ řekla irská hvězda po zápase.

Ten odboxoval o dvě váhové divize výše než v jaké drží pás světového šampiona. A dle všeho se nyní do pérové divize vrátí. „Vím, že je hodně lidí v pérové kategorii, kteří slaví vítězství dosažené někým jiným. Moc tomu ale nerozumím, jak se z toho někdo může těšit. Sestoupím zpět dolů a připomenu všem, co jsem ve své váze dokázal,“ dodal.

Svá slova směřoval především na Josého Alda, muže, kterému sebral titul mistra světa a který po neděli na svůj twitter napsal: „Dívám se směrem na UFC 200. McGregore, tvoje pohádka skončila. Teď už mi nemáš kam utéct. Je čas na odvetu, srabe.“

Se svými slovy byl ale výjimkou. Respekt sedmadvacetiletému irskému rváři a bouřlivákovi vyjádřil také jeho přemožitel, který mu přišel po svém triumfu ještě celý od krve poděkovat. „Nedokázal mě překvapit, věděl jsem, že jsem lepší boxer. Jsem skvělý válečník, tak to je,“ nechal se slyšet muž, který opět překvapil svět MMA. A ve třiceti letech je více než zřejmé, že ne naposledy.