Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Noční zprávy z olympiády: Hirscher třetí zlato nezíská, vyhrál Myhrer

Sport

  6:10aktualizováno  7:10
Pchjongčchang - Rakouský lyžař Marcel Hirscher překvapivě nedokončil první kolo slalomu a třetí zlatou medaili na olympijských hrách v Pchjongčchangu nezíská. Slalom na olympiádě vyhrál Švéd André Myhrer. K vítězství mu pomohlo selhání dvou největších favoritů Marcela Hirschera a Henrika Kristoffersena.

Marcel Hirscher třetí zlato z Pchjongčchangu nezískal foto: ČTK

Hirscher zlatý hattrick nedotáhne, slaví Myhrer

Slalom na hrách v Pchjongčchangu vyhrál André Myhrer. Pětatřicetiletý švédský lyžař se stal nejstarším olympijským medailistou v této disciplíně a triumfem napodobil krajanku Fridu Hansdotterovou, která minulý týden v Koreji ovládla závod žen.

Bronzový medailista z minulých her v Soči porazil druhého Ramona Zenhäuserna ze Švýcarska o 34 setin sekundy, třetí skončil Rakušan Michael Matt. Čeští reprezentanti Ondřej Berndt, Filip Forejtek, Jan Zabystřan a Adam Kotzmann nedokončili první kolo.

Myhrerovi k vítězství pomohlo i selhání dvou největších favoritů. Vedoucí muž Světového poháru a mistr světa Marcel Hirscher z Rakouska skončil překvapivě už v prvním kole, zatímco Nor Henrik Kristoffersen, který předvedl nejrychlejší úvodní jízdu, nedojel do cíle druhého kola.

Hirscher od začátku nejel dobře, brzy nabral nečekaně velkou ztrátu a nakonec vypadl po chybě zhruba v polovině trati. Osmadvacetiletý úřadující mistr světa a šestinásobný vítěz Světového poháru, který obhajoval stříbro ze Soči, nedokončil závod ve slalomu poprvé od února 2016.

22.února 2018 v 04:15, příspěvek archivován: 22.února 2018 v 06:41

#Alpineskiing Men's Slalom Run1 #PyeongChang2018 #Olympics https://t.co/gbDDpZMndl

„Od startu jsem měl špatný pocit, protože ani v tréninku se mi tady nedařilo,“ uvedl Hirscher, jenž v Pchjongčchangu vyhrál kombinaci a obří slalom. Dnes tak přišel o šanci zapsat se do historie jako čtvrtý lyžař, který na jedné olympiádě získal tři zlaté medaile ve sjezdovém lyžování.

Dosud to dokázali Toni Sailer z Rakouska (v roce 1956), Jean-Claude Killy z Francie (1968) a Janica Kosteličová z Chorvatska (2002).

Premiéru Big Air ovládla Gasserová

Olympijskou vítězkou při premiéře snowboardové disciplíny Big Air pod pěti kruhy se stala Rakušanka Anna Gasserová. Úřadující mistryně světa a vítězka X-Games připravila v posledním ze tří skoků o zlatý double Jamie Andersonovou z USA, která už v Pchjongčchangu vyhrála slopestyle. Bronz získala Novozélanďanka Zoi Sadowská Synnottová.

Andersonová, jež má ve sbírce zlato ze slopestyle i z minulých her v Soči, vedla po úvodních dvou ze tří finálových skoků. Třetí pokus se jí ale nepovedl a průběžné skóre 177,25 nevylepšila, neboť ve finále se započítávají dva nejlepší skoky. Šestadvacetiletá Gasserová oproti tomu úplně závěrečným pokusem závodu zapsala 96 bodů a díky celkovému skóre 185 bodů je poprvé olympijskou vítězkou.

„Před posledním skokem jsem už věděla, že mám jisté stříbro. Nebyla jsem si jistá, jestli to mám dát na jistotu a pokusit se stejným skokem vylepšit skóre, nebo mám riskovat a předvést ještě lepší trik. Nakonec jsem si řekla, ‚Fajn, zkusím ten trik‘, a byla jsem strašně šťastná, když se mi ho podařilo ustát,“ uvedla rakouská vítězka.

22.února 2018 v 04:07, příspěvek archivován: 22.února 2018 v 06:42

#snowboard Ladies' Big Air Final: Anna Gasser #AUT #gold Jamie Anderson #USA #silver Zoi Sadowski Synnott #NZL #bronze #PyeongChang2018 #Olympics https://t.co/HC9qLyHW4P

Andersonová byla navzdory ztrátě zlata posledním skokem soutěže spokojená. „Mám z toho větší radost (než ze zlata ve slopestylu), protože jsme měly ideální podmínky a všechny holky mohly předvést maximum,“ uvedla sedmadvacetiletá Američanka, jež se stala první snowboardistkou, která vybojovala dvě medaile na jedněch ZOH.

Poslední skok přinesl úspěch Sadowské Synnottové, která po 26 letech získala druhou medaili pro Nový Zéland na zimních hrách. „Tenhle trik jsem ještě nikdy neudělala, ale je to olympiáda, takže jsem chtěla převést něco bláznivého,“ řekla šestnáctiletá snowboardistka, kterou o dvě hodiny později napodobil její vrstevník Nico Porteous v závodě akrobatických lyžařů v U-rampě. Oba tak navázali na stříbro Annelise Cobergerové ze slalomu v Albertville 1992.

Katerina Pauláthová jede kombinační sjezd na olympijských hrách v Pchjongčchangu
Král Marcel Hirscher.

České snowboardistky do dvanáctičlenného finále nepostoupily. Šárka Pančochová obsadila v pondělní kvalifikaci devatenácté místo, olympijská debutantka Vojáčková byla poslední šestadvacátá.

Kučerová postupuje ve skikrosu

Skikrosařka Nikol Kučerová zajela 13. čas v kvalifikaci, jež určila nasazení do vyřazovacích jízd pro páteční závod o olympijské medaile v Pchjongčchangu. Osmadvacetiletá česká reprezentantka zaostala o 2,5 sekundy za nejrychlejší Marielle Thompsonovou z Kanady.

Kanaďanky dnešní rozřazovací jízdu se 23 startujícími absolutně ovládly, druhá skončila Kelsey Serwaová a třetí Brittany Phelanová.

„Jízda byla docela dobrá. Snažila jsem se jet na pohodu, abych to nepřevymyslela a nedělala chyby. Na mě a na kvaldy to bylo fajn,“ řekla novinářům Kučerová. „Jelo jí to dobře. Povedla se nám docela máza, udělala tam dvě drobné chyby, které mohly stát za malou ztrátou, ale celkově dobrý,“ chválil trenér Zdeněk Šafář.

22.února 2018 v 03:54, příspěvek archivován: 22.února 2018 v 06:46

#FreestyleSkiing Ladies' Ski Cross Seeding (Day 13) #PyeongChang2018 #Olympics https://t.co/paYP9YVrlZ

Čtvrtý čas zajela úřadující mistryně světa Sandra Näslundová ze Švédska, jež bude v osmifinále jednou ze dvou soupeřek Kučerové. O dvě postupová místa do čtvrtfinále se s nimi utká Němka Julia Eichnerová, která v kvalifikaci obsadila 20. místo.

„Je to normální rozjížďka. Nikol se zařadí za Sandru a pojede za ní až do cíle a takhle to bude až do finále, kde ji předjede,“ řekl Šafář. „No jasně,“ přitakala Kučerová, která má díky výsledku v kvalifikaci jistotu, že vylepší 24. místo ze Soči.

Kučerová souhlasila, že jí můžou jízdy s favorizovanou Näslundovou pomoct. „Dá se za ní jet, ale v podstatě je jedno, koho jsem z těch prvních dostala,“ řekla Kučerová a k německé soupeřce dodala: „Je drsná, ale dá se dát. Nikdo není neporazitelný.“ Vyřazovací část se pojede v pátek od 2:00 SEČ.

Kombinaci vede po sjezdu Vonnová

Olympijský závod v kombinaci vede po úvodním sjezdu Američanka Lindsey Vonnová před Ragnhild Mowinckelovou z Norska a Michellou Gisinovou ze Švýcarska. České lyžařce Kateřině Pauláthové patří před slalomem dvacáté místo.

Bronzová medailistka ze sjezdu Vonnová si zajistila průběžné vedení časem 1:39,37. Druhá Mowinckelová, která už v Pchjongčchangu byla druhá ve sjezdu a obřím slalomu, ztrácí na americkou hvězdu 74 setin sekundy. Gisinová je o další tři setiny třetí.

Vedoucí žena průběžného pořadí Světového poháru a slalomová specialistka Mikaela Shiffrinová zaostává na šesté příčce na vedoucí krajanku dvě sekundy.

Na startu kombinace chyběla vítězka středečního sjezdu Sofia Goggiaová, protože špatně spala. „Byla velmi unavená, takže se rozhodla závod vynechat. Byla za tím jen únava, nic jiného,“ citovala agentura Reuters mluvčí italské reprezentace.

Pauláthová si na start musela o zhruba 15 minut déle počkat kvůli pádu Kim Vanreuselové z Belgie, která musela být před transportem ošetřena přímo na trati. Česká reprezentantka na Vonnovou ztratila 5,46 sekundy a obsadila třetí místo od konce z lyžařek, jež sjezd dokončily.

Wise obhájil v U-rampě

Američan David Wise obhájil na olympijských hrách v Pchjongčchangu zlato v U-rampě ze Soči. Čtyřnásobný vítěz X-Games a bývalý mistr světa porazil díky vynikající poslední jízdě o osm desetin bodu krajana Alexe Ferreiru. Bronz získal šestnáctiletý Nico Porteous z Nového Zélandu.

Sedmadvacetiletému Wiseovi se první dvě finálové jízdy nevydařily, ale ve třetí se blýskl výkonem, za který dostal 97,20 bodu. Odsunul díky tomu na druhé místo do té doby vedoucího Ferreiru, který předvedl tři vyrovnané pokusy, ale ve třetí jízdě se už dokázal zlepšit pouze na 96,40 bodu.

Na stupních vítězů se udržel teenager Porteous, jenž dvě hodiny po stejně staré snowboardistce Zoi Sadowské Synnottové vybojoval druhou medaili pro Nový Zéland v Pchjongčchangu, opět bronzovou.

Díky nim skončilo 26 let dlouhé čekání Nového Zélandu na cenný kov ze zimních olympijských her. Nejlepším výsledkem země zůstalo stříbro Annelise Cobergerové ze slalomu v Albertville 1992.

Těsně pod stupni vítězů dnes navíc zůstal další Novozélanďan Beau-James Wells, jenž se musel vyrovnat se zraněním svého bratra Byrona z tréninku před finále. Čtvrtý muž z kvalifikace opustil U-rampu v záchranářských saních a kvůli zranění nohy do jízd o medaile nenastoupil.

Ve finále se potloukli Francouz Kevin Rolland a Američan Torin Yater-Wallace, ale oba odjeli ze sněhového koryta po svých.

Autoři: ,