Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češky jdou na Francii v nejsilnější sestavě, vrací se Kvitová i Šafářová

Australian Open

  10:53aktualizováno  11:08
PRAHA - Český tým pro semifinále Fed Cupu budí respekt. V nominaci pro zápas s Francií jsou Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Karolína Plíšková a Barbora Strýcová, které jsou všechny na žebříčku WTA do 23. místa. Pátou členkou týmu bude Tereza Smitková. Utkání se odehraje 18. a 19. dubna v ostravské ČEZ Aréně.

Petra Kvitová nakonec vybojovola rozhodující bod. foto:  Michal Šula, MAFRA

Fedcupový kapitán Petr Pála, jehož nominace zpravidla provází složité volby mezi nabitou českou základnou tenistek, tentokrát zvolil to nejsilnější, co má k dispozici.

V týmu má hráčku světové desítky, Petru Kvitovou (4. na WTA), jež se vrací k tenisu po více než měsíční odpočinkové pauze. Dále Karolínu Plíškovou (12.) a Lucii Šafářovou (13.), které v poslední době top 10 mocně dobývají. A Barboru Strýcovou (23., vystupuje již opět pouze pod dívčím jménem), zažívající v posledních měsících skvělé tenisové časy.

Součet žebříčkových umístění je pouhých 52. A průměrný ranking 13!

„Je to velmi zavazující, jsme velký favorit,“ uvědomuje si kapitán Petr Pála. „Tým Francie je velmi silný a má velmi dobré výsledky.“

V týmu tentokrát není ani jedna čistokrevná deblistka. Této role se však může ujmout třeba Šafářová, vítězka čtyřhry na Australian Open, či Strýcová, která tamtéž hrála semifinále.

Petra Kvitová v obětí trenéra Pály.
Křeče a vyčerpání, Petra Kvitová si v rozhodujícím zápase sáhla na dno. „Chtěla...

„Máme hodně různých možností. A zároveň tak silný tým, že můžeme vyhrát i po singlech,“ řekl Pála.

Dle jmen působí tým mimořádně silně, u Kvitové je však otázkou, v jaké formě nastoupí. Po své „dovolené“ však tvrdí, že se z tenisu zase raduje. A věří, že se do začátku utkání stihne připravit.

„Ve Fed Cupu vždycky dokázala předvést to nejlepší. Vždycky tomu hrozně pomohla,“ uvedl kapitán. „Jsem strašně rád, že v týmu je. Snad teď zase Fed Cup pomůže jí.“

Strýcová se do týmu vrací po více než roce. Naposledy se představila loni v únoru v obtížném utkání 1. kola ve Španělsku. Pak v nominaci chyběla, zejména neúčast na finále ji mrzela.

Letos má ale opět za sebou slušný start do sezony, dostala se do semifinále v Antverpách či Aucklandu. A tak si vysloužila fedcupovou pozvánku, teprve třetí za poslední tři roky.

Smitková pátou členkou

Spolu s týmem se bude chystat i 20letá Tereza Smitková, která výhrou pomohla k postupu do semifinále přes Kanadu. "Jsem rád, že můžu do silného týmu zase zapojit někoho mladého, aby viděl hráčky, které patří k nejlepším na světě," řekl kapitán Pála.

„Moc se těším. Vrátila jsem se zpátky do Fed Cupu, vždycky jsem ho hrála hrozně ráda, je to něco jiného od ostatních turnajů,“ řekla Strýcová, která se v lednu rozvedla s Jakubem Záhlavou. „Zdraví drží, jen trénink trochu bolí, jsem taková utahaná.“

Přestože Češky budou v silné sestavě favoritkami, nečeká je lehká mise. Mladý francouzský výběr s Cornetovou, Garciaovou či Mladenovicovou ukázal sílu už v 1. kole, kde dokázal proti favorizovaným Italkám otočit skóre z 0:2 na 3:2.Historicky mají Češky s Francouzkami lehce negativní bilanci 2:3.

Boj o finále se odehraje 18. a 19. dubna na tvrdém povrchu v ostravské ČEZ Aréně.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...