Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nor Bardal poprvé ovládl Světový pohár skokanů

Sport

  11:46
PLANICA (Slovinsko) - Anders Bardal vyhrál poprvé v kariéře Světový pohár skokanů na lyžích a stal se teprve třetí Norem v historii, který získal velký křišťálový globus. K triumfu Bardalovi stačilo dnešní třiadvacáté místo v posledním závodu sezony. V slovinské Planici vyhrál jednokolové finále sezony Rakušan Martin Koch, český skokan Lukáš Hlava skončil třináctý. Druhé kolo se neuskutečnilo kvůli sílícímu větru.

Anders Bardal slaví globus. foto: ČTK

Hlava měl v závěru z českých reprezentantů nejlepší formu a v prvním kole skočil 202,5 metru. Hned za ním se umístil Roman Koudelka díky výkonu 194,5 metru a v konečném pořadí Světového poháru mu patří desáté místo, což je jeho nejlepší umístění v kariéře (loni byl 16.). Výrazně si v celkovém hodnocení polepšil Hlava - skončil čtrnáctý, přičemž dosud nejlépe byl 48.

"Máme za sebou super sezonu a určitě panuje spokojenost. Na celkově desáté místo Koudelky a čtrnácté Hlavy můžeme být právem hrdí," řekl ČTK trenér David Jiroutek. "Janda odskákal určitou část sezony velice slušně, ale chybí nám do týmu pořád ten čtvrtý. Potřebujeme přes léto hodně dřít na tom, aby někdo z mladých vylítl nahoru, abychom mohli pomýšlet i na týmy," doplnil Jiroutek.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

V elitní desítce Světového poháru skokanů je český závodník na konci sezony poprvé po šesti letech. Naposledy to dokázal Janda vítězstvím v roce 2006.

Bardal měl před finálovým závodem náskok sto bodů před Rakušanem Gregorem Schlierenzauerem, takže mu stačilo jakkoli bodovat. V 1. kole předvedl let dlouhý jen 177 metrů a s 23. místem nebyl spokojený. Na druhé kolo si pod kombinézu oblékl trikot Supermana, ale už si kvůli větru neskočil a mohl začít slavit.

Anders Bardal slaví globus.

Pro Norsko získal křišťálový globus poprvé po osmnácti letech. Naposledy vyhrál SP Espen Bredesen v roce 1994. "Je to skvělé a nádherný pocit, že jsem to dokázal. Moc si vážím toho, že jsem napodobil Bredesena a Opaase," radoval se Bardal z triumfu a jmenoval i vůbec prvního norského vítěze SP skokanů na lyžích Vegarda Opaase z roku 1987.

Poslední závod sezony vyhrál díky Koch po letu dlouhém 222,5 metru. Druhý byl Švýcar Simon Ammann a třetí domácí mistr světa Robert Kranjec, který se zároveň stal držitelem malého glóbu za výhru v hodnocení SP v letech.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!