Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Norský šachista Carlsen překonal světový rekord Kasparova

Sport

  14:37
OSLO - Norský šachista Magnus Carlsen má v lednovém vydání žebříčku FIDE 2861 bodů, což je nový světový rekord. Dvaadvacetiletý velmistr překonal třináct let starý rekord Garriho Kasparova o deset bodů. Rekordní rating ještě neznamená, že by byl Carlsen nejlepším šachistou všech dob.
ilustrační foto

ilustrační foto foto: Jitka UnverdorbenováLidovky.cz

Mezinárodní federace zavedla takzvané ELO body teprve v roce 1970 a o třicet let později poněkud změkčila pravidla pro jejich udělování. Legendární Američan Bobby Fischer by tak podle současných kritérií měl ještě o devatenáct bodů víc než Carlsen. Nor však má nejlepší šachová léta teprve před sebou. Na otázku, jestli je jeho cílem hranice 2900 bodů, odpověděl opatrně.

"O svých cílech moc nepřemýšlím. Chci se jen dál zlepšovat a mít radost ze hry. Ale jsem rád, že jsem překonal Kasparovův rekord. Myslím, že nikdo nečekal, že se to stane tak brzy," řekl Carlsen po vítězství na prosincovém turnaji v Londýně, který mu vynesl rekord. Teď je nepochybně jeho cílem zisk titulu mistra světa, který mu zatím chybí, přestože je už tři roky s dvěma krátkými přestávkami světovou jedničkou.

V minulém cyklu měl šanci, ale sám se jí vzdal, když na protest proti reglementu FIDE odmítl hrát v Turnaji kandidátů. Novou šanci bude mít letos v březnu v Londýně, kde bude v konkurenci osmi hráčů bojovat o právo vyzvat světového šampiona Inda Višvánáthána Ánanda. Ten je v současném žebříčku až sedmý 89 bodů za Carlsenem, s Norem však má jako jeden z mála aktivní bilanci šesti výher a jen dvou porážek.

Autor: