Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Norský trenér předpovídá Čechům na MS úspěch

Sport

  13:04
Norští fotbalisté sice propásli svoji šanci zahrát si příští rok na Mistrovství světa v Německu, ale norský tisk i přesto jejich vyřazení českým týmem hodnotí jako čestné. Češi jsou totiž podle novinářů i podle trenéra norské reprezentace Ageho Hareideho týmem, který má na to, aby došel na světovém šampionátu daleko a možná by ho mohl i vyhrát. Vyhlídky českého týmu jsou dobré i podle dalších fotbalových expertů.

Česká reprezentace v čele s trenérem Brücknerem zpívá státní hymnu. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Prohráli jsme, ale se ctí. Češi totiž mohou jít velmi daleko, mají dokonce i na to, aby vyhráli mistrovství světa. Podle mého názoru mají lepší tým než třeba Italové," citoval
deník Verdens Gang zklamaného, ale hrdého kouče Norů. "Všichni hráči, s nimiž jsme hovořili, byli zajedno v tom, že Norsko odvedlo v Praze solidní výkon," dodává deník. Podle některých hráčských hlasů si prý Seveřané zasloužili v Praze alespoň remízu.

Rovněž Aftenposten zakládá své hodnocení odvetného zápasu na hlasech z týmu a výrocích norského kouče. Deník uvádí, že podle Hareideho názoru si Norové postup prohráli už doma. Z českých hráčů sklidil nejvyšší pochvalu svým "občas až neuvěřitelným" výkonem brankář Petr Čech.

Dojem "odchodu se vztyčenou hlavou" potvrdil i list Dagbladet, který zároveň připomíná, že již od roku 1997 v baráži o mistrovství světa nikdy neuspěl tým, jenž doma prohrál první zápas. "Za posledních osm let to zkoušelo pět celků a všechny neúspěšně," napsal list.

Dodal, že norská statistika zápasů proti Československu a Česku vypadá ještě smutněji. Norové od roku 1920 ve vzájemných kláních nedokázali zvítězit ani jednou. "Nezbývá, než se teď začít těšit na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku v roce 2008," uzavřel Dagbladet na posledních řádkách komentář k norskému účinkování v kvalifikaci na světový šampionát.

Vyhlídky českého týmu vidí slibně i fotbaloví experti. Podle bývalých reprezentantů Karla Jarůška a Miroslava Kadlece je česká reprezentace natolik kvalitní, že může na mistrovství světa uspět. Dokonce jej považují za jednoho z možných favoritů turnaje v Německu.

"Máme silné mužstvo, v němž všichni hráči startují v kvalitních týmech ve fotbalově vyspělých zemích. Hlavně je důležité, že hrají a nesedí na lavičce," řekl Jarůšek, současný předseda představenstva FC Brno. "Do této rovnice je ještě třeba dosadit zkušeného trenéra Karla Brücknera a také návrat uzdraveného střelce Jana Kollera. Výslednicí je, že bychom měli patřit do okruhu favoritů," dodal.

"Tým máme kvalitní, což dokázal i postup na mistrovství světa. Bude pochopitelně záležet i na štěstí, mohli bychom postoupit do čtvrtfinále. Evropské týmy patří ve světě tradičně mezi nejlepší. Šanci bychom měli využít i v tom, že tak blízko českých hranic se už dlouho nebude mistrovství světa hrát," řekl současný manažer brněnského týmu Kadlec, který byl před devíti lety kapitánem české reprezentace, jež získala na mistrovství Evropy stříbrné medaile.

Oba se shodli, že je velmi obtížné odhadovat, kteří soupeři by měli české reprezentaci vyhovovat více a kteří méně. "Herní styl si nemůžeme vybírat, neboť v každém světadílu se hraje trochu jinak. Neměli bychom mít ale v tomto směru problémy. A trenér Brückner bude rozhodně prosazovat náš herní styl, který se pokusíme vnutit soupeřům," uvedl Jarůšek.

"Někteří soupeři nám sedí více, jiní méně. Ovšem když jsme v první pětici nejlepších týmů v žebříčku FIFA, tak by se nás spíše měli bát protivníci," domnívá se Kadlec. Domnívá se, že české reprezentaci nevyhovují technicky hrající týmy, kterými jsou například Španělsko a Portugalsko. "Umí podržet míč a mají vysokou individuální techniku. Proti takovým týmům se hraje obtížněji," řekl Kadlec.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč