Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nostalgie mě zatím nepřepadla

Sport

  9:56
PRAHA - Nejprve Čína, pak Japonsko. Nejlepší lyžařka české historie vyrazila na své poslední mistrovství světa v kariéře usměvavá a v pohodě. Cožpak před šampionátem v Sapporu není nic, z čeho by měla obavy?

Kateřina Neumannová před odletem do Sappora. foto: Roman VondroušČTK

„Ale ano, především z nevyzpytatelného počasí, které v Japonsku obvykle panuje,“ pravila Kateřina Neumannová.

Mohla byste to upřesnit? 
Mění se tam podmínky. Během krátké chvíle se mohou vystřídat sníh, déšť, slunce a nový sníh. V roce 1995 jsem tam zažila, jak se deset minut před závodem přivalil černý mrak a do startu napadlo sedm centimetrů nového sněhu. A pořadatelé ke všemu vypustili elitní červenou skupinu jako první, takže jsme pěkně prošlapávaly stopu ostatním. A loni jsme se tam zase brodily po kotníky v rozbředlém sněhu.

Je vůbec něco, co se vám na Japonsku líbí? 
Ale jo, vyhřívaná prkýnka na záchodě. Ta mě nadchla už v Naganu. (smích)

A co atmosféra?
Nic moc. Japonci chodí fandit tam, kde mají své koně. Pamatuju si, že na severskou kombinaci, v níž tehdy byli světovou špičkou, přišly mraky lidí, zatímco na nás druhý den ani noha.

Sapporo bude první světový šampionát, kam vás nedoprovází Stanislav Frühauf. Jaké to bude bez trenéra? 
Standa mi připravil tréninkové plány, den po dni. Jsme na všech detailech domluveni, už není moc co řešit. Kdyby bylo nejhůř, tak mu zavolám. Doufám, že nebudu muset.

Jede s vámi tedy váš servisman Ulf Olsson? 
Ano, a protože první zastávkou bude už tuto sobotu Světový pohár v Číně, letí s námi i šéf servisman Jan Pešina. Aby na to Ulf nebyl sám.

Kolik párů lyží vezete? 
Myslím, že Ulf zabalil asi čtyřicet párů. Zkoušel najít lyže na každé podmínky.

Dceru Lucku s sebou neberete? 
Do Číny ne, ale za týden za mnou přiletí s chůvou do Japonska. Tvořila jsem dlouhé seznamy, co všechno jí má babička zabalit.

Na šampionátu vás čeká štafeta, která má letos slušné ambice... 
To ano, i proto se na štafetu velice těším. Navíc ze zkušeností vím, že ve štafetě bývám lehce uvolněná, závodím bez stresu. Patříme k širší, dejme tomu šestičlenné skupině, která může bojovat o medaile. Sestava je za poslední roky nejsilnější. Kamča (Rajdlová - pozn.) je na tom velmi dobře klasicky, Iva (Janečková) má stabilní výkonnost a Helča (Erbenová) to umí rozběhnout. Šance jsou velké, i když mistrovství světa je mistrovství světa a je třeba počítat s tím, že ostatní týmy budou skvěle připravené.

Na světovém šampionátu budete závodit naposledy v životě. Nepřepadá vás nostalgie? 
Zatím ne. Asi to přijde až na jaře, až dám lyže do sklepa, zatímco ostatní budou plánovat letní přípravu. Ale v Davosu, kde jsem poslední týdny trénovala, to na mě trochu dolehlo. Bylo krásně, přírodní sníh, po dlouhé době jsem si lyžování užívala. Tohle mi bude chybět, říkala jsem si.

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...