Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nová Sáblíková? Sedmnáctiletá Zdráhalová pojede SP, dřív hrávala hokej

Sport

  11:00
PRAHA - Sedmnáctiletá rychlobruslařka Nikola Zdráhalová se v polovině listopadu stane další českou účastnicí seniorského Světového poháru. Bývalé hokejistce se po dvou letech tréninku podařilo na závodech v Inzellu zajel limit pro start v prestižním seriálu, dostala se tak i do hry o účast na olympijských hrách v Soči.

Martina Sáblíková (uprostřed) představila před olympijskou sezonou závodní kombinézu, na jejímž vývoji se podílela. Vpravo je trenér Petr Novák a vpravo Nikola Zdráhalová foto: ČTK

"Ještě teď nemůžu uvěřit, že se mi ten limit podařilo zajet. Myslela jsem si, že to není možné. Je to něco úžasného," uvedla Zdráhalová, která se ve Světovém poháru představí po boku Martiny Sáblíkové a Karolíny Erbanové. "Mám z toho ale celkem strach, bude to něco nového. Nevím, co od toho očekávat," přiznala. Rodačka z Dvora Králové nad Labem bude startovat v divizi B na tratích 1500 a 3000 metrů, kde bude i s ohledem na svůj juniorský věk s největší pravděpodobností uzavírat startovní pole.

"Z toho ale strach nemám. Byla jsem na to zvyklá. Když jsem začínala, tak jsem nemohla každého porážet," uvedla Zdráhalová. Český rychlobruslařský talent trénuje stejně jako další reprezentanty Petr Novák, kterého rodiče Zdráhalové před lety kontaktovali. "Ozval se nám ale až za dva roky," pousmála se. O tom, že by se věnovala rychlobruslení, začala přemýšlet po startu na olympiádě dětí a mládeže v Liberci, kde hned při své premiéře triumfovala.

K dvojnásobné olympijské vítězce Sáblíkové vzhlíží

Následně se začala s dalšímu juniorkami připravovat po boku Sáblíkové a nyní se jí jako první podařilo zajet limit pro seniorský SP. A k dvojnásobné olympijské vítězce vzhlíží. "Hodně mi pomohla. Snažím se trávit čas u ní, učit se. I díky tomu jsem zajela limit. Radí mi s technikou, která je zrádná. Pro nás mladé je výhoda, že jsme s ní v týmu," řekla Zdráhalová. V SP bude mít i šanci se Sáblíkovou závodit, trenér Novák plánuje českou trojici nasadit do soutěží týmů.

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vlevo) a Nikola Zdráhalová

A věří, že budou bojovat o účast v Soči. Zdráhalová má šanci vyjet si start na olympiádě i na individuální trati. "Petr říká, že bych se k tomu mohla přiblížit. Osobně se mi to zdá hodně těžké. Už jen Světový pohár je neuvěřitelný," přiznala. K vylepšení osobních rekordů by jí měly pomoct i rychlé dráhy v Calgary a Salt Lake City, kde se úvodní závody SP pojedou.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!