Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nováčci se necítí jako outsideři

Sport

  12:27
ČESKÉ BUDĚJOVICE/KLADNO - Budějovický tým není klasický nováček, jen strávil rok ve druhé lize. Tak charakterizoval postavení tradičního jihočeského účastníka nejvyšší soutěže jeho trenér František Cipro. České Budějovice se vracejí mezi elitu po ročním pobytu v druhé lize.

Karel Poborský bude kromě povinností na hřišti dál řídit českobudějovický klub jako generální manažer. foto: Michal DoležalČTK

„Ideální by bylo, kdybychom se pohybovali ve středu tabulky,“ přál si trenér František Cipro.

Pro kouče je největším vkladem do sezony skutečnost, že v kariéře pokračuje záložník Karel Poborský, donedávna reprezentant a účastník mistrovství světa. „Nebylo potřeba mě k další aktivní kariéře přemlouvat. Fotbal mám stále rád, zdraví slouží a já nevidím důvod, proč končit,“ řekl Poborský.

Sám už po individuální přípravě trénuje týden s týmem a ve středu nastoupil k prvnímu zápasu. V něm hned dvěma góly přispěl k výhře 9:0 nad rakouským Weidhofenem.

Posily proudily na Střelecký ostrov hlavně ze Sparty. Trio mladíků Jeslínek, Volešák a Žižka poslal letenský klub na hostování.

O ligové body budou budějovičtí fotbalisté usilovat nově ve fialových dresech. Během letní přestávky obměnili klubové barvy a vzdali se tradiční černo-bílé kombinace.

Fialová je optimističtější
Proč došlo k takové změně? Podle Poborského, jenž je zároveň předsedou představenstva a generálním manažerem klubu, to dokresluje image klubu. „Jsou optimističtější,“ uvedl Poborský.

Proti Českým Budějovicím žilo Kladno dlouhé roky výhradně hokejem. Fotbalisté ze středočeského města se nyní do nejvyšší soutěže vyhoupli zpátky po dlouhých 36 letech. Vítěz minulého ročníku druhé ligy je podle sázkových kanceláří pasován na outsidera a Kladno se tomu chce vzepřít.

„Věřím, že současný kádr je schopný plán záchrany naplnit. Nemáme co ztratit,“ uvedl trenér kladenského celku Miroslav Koubek, který už zkušenosti s první ligou má. Působil v ní jako asistent v Chebu a na pražské Spartě, jako hlavní kouč vedl Plzeň.

„Na návrat se samozřejmě těším, i když je mi jasné, že to bude velké martyrium. Radost z postupu už odezněla. Čeká nás boj o holý život, ale pro mě i celý tým je velká výzva zajistit pro Kladno trvale místo v první lize,“ řekl Koubek.

Na Kladně čekají ještě na poslední sedačky
Trápí ho však změny v sestavě. Na soupisce pro první ligu je ve srovnání s kádrem z jarní části druhé nejvyšší soutěže šest nových tváří. Mezi nejzvučnější jména patří brankář David Bičík ze Sparty, nebo záložník Tomáš Čáp, který opustil Mladou Boleslav.

„Naším mírným handicapem může být fakt, že jsme měli na přípravu pouze pět týdnů, protože druhá liga končila dost pozdě. Ale myslím, že hlavně nově složené obranné kvarteto už si na sebe zvyklo a postupně se hra vylaďuje,“ přemítal Koubek.
 Stadion Františka Kloze, kde bude hrát Kladno domácí zápasy, doznává posledních úprav pro start ligové soutěže. Jedna ze tří tribun totiž ještě není osazena sedačkami. „Do zápasu s Jabloncem by vše mělo být hotové,“ uvedl technický ředitel Kladna Eduard Novák.

Pokud by středočeský klub nestihl práce dokončit v požadovaném termínu, je s licenční komisí předjednána výjimka pro tento a případně i další domácí zápas.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...