Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Djokovič měl v prosinci covid, proto dostal výjimku, tvrdí jeho právníci. Srb nyní čeká v hotelu na verdikt

Srbský tenista Novak Djokovič v duelu s Dennisem Novakem z Rakouska. foto: AP

Pozitivní PCR test ze 16. prosince 2021. To je podle právníků Novaka Djokoviče důvod, díky kterému první tenista světa obdržel od pořadatelů Australian Open výjimku z povinného očkování proti covidu. Jenže po příletu do Melbourne úřady shledaly jeho povolení neplatným a odepřely vstup do země. Srb tak nyní v karanténním hotelu vyčkává na pondělní verdikt soudu.
  10:47aktualizováno  12:49

Už od začátku celé kauzy se spekulovalo, že Djokovič obdržel výjimku na základně prodělání covidu v nedávné době. Jeho právníci nyní tvrdí, že tenista měl první pozitivní PCR test 16. prosince loňského roku, jenže v té době Srb žádné oznámení o této skutečnosti nepublikoval. Navíc agentura SID poukázala na to, že o den později se Djokovič fotil s dětmi v jeho tréninkovém centru v Bělehradu.

„14 dní po prosincovém pozitivním testu neměl pan Djokovič horečku ani respirační příznaky onemocnění covid-19 za posledních 72 hodin,“ píší zástupci světové jedničky ve veřejném soudním dokumentu. 

Dále uvádějí, že tenista 1. ledna dostal od australských imigračních úřadů písemné povolení ke vstupu do země: „Je v něm uvedeno, že splnil podmínky pro vstup do Austrálie a nemusí do karantény.“ 

Podle právníků však imigrační úředníci Djokovičovi po příletu oznámili, že onemocnění nemůže v Austrálii nahradit očkování. Srbský tenista argumentoval rozhodnutím nezávislé státní komise, ale neúspěšně.

„Vysvětlil jsem jim, že jsem měl nedávno koronavirus a díky tomu mám v souladu s australskými opatřeními nárok na výjimku,“ uvedl podle soudních dokumentů Djokovič.

Novak Djokovič v semifinále Turnaje mistrů.

Je přesvědčený, že víza i všechny doklady pro obě komise, které o udělení výjimky rozhodovaly, měl v pořádku.

Djokovič také požádal o přesunutí z detenčního hotelu do jiného zařízení, kde by mu bylo umožněno trénovat. Stále věří, že se na Australian Open, které odstartuje 17. ledna, představí. 

Konečný verdikt by měl znát v pondělí nad ránem českého času, kdy případ rozluští australský soud.

Naděje světové jedničky nezvyšuje dění kolem české deblistky Renaty Voráčové, která rovněž obdržela výjimku díky nedávnému prodělání nemoci. Do Austrálie se dostala a dokonce tam už stihla odehrát zápas. 

„Měla jsem covid před Vánoci, takže na poslední chvíli. Plus jsem měla nějaké zdravotní indikace. Takže jsem splňovala veškerá kritéria stanovená australským svazem,“ líčila.

Jenže ve světle Srbovy kauzy začaly přezkoumávat ostatní žadatele o speciální povolení federální úřady, které mají na záležitost jiný pohled než australský tenisový svaz či stát Victoria. A tak Češce zpětně prodělání covidu neuznaly a umístily ji do stejného hotelu jako Djokoviče. 

Složitý případ s celosvětovým dosahem

Jisté je, že australský soud se zabývá spletitou kauzou. 

Djokovič chce na Australian Open zaútočit na rekordní 21. grandslamový titul a v úterý oznámil, že od organizátorů obdržel výjimku z povinného očkování, které musí podstoupit všichni hráči, diváci i další lidé pohybující se v areálu grandslamu.  

Jenže když ve středu pozdě večer přistál v Melbourne, imigrační úřady mu zrušily vízum, protože Srb nepožádal o jejich speciální druh právě pro osoby, které chtějí uplatnit výjimku z očkování. 

„Nepředložil náležitý důkaz pro splnění vstupních požadavků a jeho vízum bylo zrušeno,“ uvedla tamní hraniční stráž. Zároveň nařídila, aby tenista neprodleně opustil zemi, Djokovič však verdikt prostřednictvím právníků napadl u soudu a dočkal se odkladu do pondělí.   

Mezitím pobývá v nechvalně proslulém Park Hotelu v melbournské čtvrti Carlton, který slouží pro žadatele o azyl. 

Podpořil jej i srbský prezident, ale ještě předtím, než tenista v Melbourne přistál, strhla se na něj kritika z celého světa. Případná deportace by pro něj mohla znamenat až tříletý zákaz vstupu do Austrálie. 

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!