130 let

Johannes Bö oslavuje triumf ve sprintu SP v Novém Městě na Moravě. | foto: AP

Neporazitelný Bö ve sprintu dobyl i Česko. Krčmář byl v Novém Městě třináctý

Sport
  •   18:19
Dramatičnosti úvodní závod v Novém Městě na Moravě pozbyl hned zkraje. Biatlonový král Johannes Bö, startující z druhé pozice, vynuloval ve Vysočina Areně během sprintu všechny položky a odsoudil zbylé osazenstvo k souboji o to ostatní. A i to si přerozdělili Norové. Tarjei Bö dojel druhý, třetí skončil Vetle Christiansen. Nejlepším z Čechů byl třináctý Michal Krčmář.

Neporazitelný? Přívlastek, který by se měl ve sportu používat poskrovnu, ale…

Bö v Novém Městě zvítězil v sedmém sprintu ze sedmi, do kterých biatlonisté v této sezoně nastoupili. Ba co víc, Norovu nadvládu tentokrát vyzdvihovaly i další okolnosti.

Zatímco většina reprezentací zvolila pro svá esa, vzhledem k předpovídaným lepším podmínkám na trati, pozdější startovní časy, Norové se vymykali.

Bö vyjel jako druhý a ještě před mezičasem dojel prvního Itala.

Pět terčů na ležce se poklonilo jeho přesné střelbě, pokračoval dál.

Vítr po celou dobu závodu mlčel, jako by sám se zatajeným dechem sledoval počínání šampiona.

Johannes Bö střílí vestoje během závodu SP v Novém Městě na Moravě.

Na stojce si pětinásobný zlatý medailista z Německa déle počkal na první ránu, pak ale následoval rytmický tanec k další čisté položce. Vysočina Arena jen zahučela, o vítězi bylo jasno. Na žádném z mezičasů, ať už na trati či po střelbě, Nora nikdo neatakoval.

Norskou parádu navíc vyzdvihli i krajané lídra Světového poháru.

Neomylně si počínali jak bratr Tarjei Bö, tak pětadvacetiletý Endre Strömsheim.

Jednou chybou a šestým nejlepším běžeckým časem se prezentoval Vetle Christiansen, který právě Strömsheima obral o první pódiové umístění v kariéře.

Tarjei Bö nestačil jen na svého bratra, na něhož ztratil 30 sekund.

Nejzkušenější nejlepším

Domácí jeviště jako by dolehlo na mladší generaci Čechů. Adam Václavík, Jakub Štvrtecký, Tomáš Mikyska a Jonáš Mareček celkem nastřádali patnáct chyb.

Nejlepším z reprezentantů tak byl ten nejzkušenější – Krčmář.

Dvaatřicetiletého biatlonistu od střelecky precizního závodu dělil kalibr předposlední ranou vleže. „Musím se přiznat, že o té jedné ráně mimo nevím. Asi to bylo něco těsného. Za jedna ale není špatný výsledek,“ konstatoval v cíli pro Českou televizi Krčmář, který si pomohl čtrnáctým nejlepším běžeckým časem.

Michal Krčmář při sprintu biatlonistů v Novém Městě na Moravě.

„Neskutečný,“ hodnotil pak kulisu ve Vysočina Areně.

Do sobotního stíhacího závodu pronikli i Václavík, Mikyska a Štvrtecký.

Václavík vstoupil do závodu dvěma chybami vleže, na které navázal nezvykle kvalitnější stojkou, na které pálil mimo pouze jednou. „Mrzí mě to. Letos jsem konečně, na mé poměry, odstřílel dobrou stojku,“ konstatoval 36. nejlepší závodník sprintu.

O tři pozice za ním skončil objev MS v Oberhofu Mikyska. Čtrnáctý muž z vytrvalostního a hromadného závodu z Německa bleskurychle vystřílel ležku, první rána však do terče nespadla. Vestoje pak třiadvacetiletý biatlonista přidal další dva omyly.

Z poslední 60. pozice vjede do stíhacího závodu Štvrtecký, jenž se ve sprintu zaskvěl patnáctým nejlepším běžeckým časem, na střelnici však pětkrát chyboval.

Ve stíhacím závodě se tedy nepředstaví pouze nejmladší člen výpravy Jonáš Mareček, který skončil se čtyřmi chybami na 76. místě.

Autor: Tomáš Kazda