Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

3x3 i triky v písku. Budou nové sporty z Baku i na olympiádě?

Sport

  8:30
BAKU (od našeho zpravodaje) - Jen kousek za plotem se slunce odráží od vodní hladiny. Entuziastický moderátor ve slunečních brýlích pobíhá kolem kurtu, tleská nad hlavou a burcuje: „Make some noise! Buďte hluční!“ Do toho vyhrává hlasitá hudba jako na rockovém festivalu; zkrátka taková dobrá párty pod širým nebem. Jenže tohle je zároveň sport.

Plážový fotbal je jeden z adeptů. foto: Reuters

Ženy a po nich muži se pod jedním košem nemilosrdně přetlačují a srážejí na zem, v ázerbájdžánské výhni – včera bylo v Baku 39 stupňů ve stínu – z nich pot leje tak, že jsou ručníky zralé na ždímání.

Takto na Evropských hrách vypadá turnaj ve streetballu, jenž se tu představuje pod oficiálním názvem „basketbal 3×3“. Běží i klání v plážovém fotbale, diváci spatřili smíšenou sportovní střelbu či karate nebo bojové umění sambo.

Tohle vše mohou být první obrázky z budoucnosti – z té olympijské.

V trojkovém basketbale v Baku má Česko výběry mužů i žen a má jít o další test odvětví, které koresponduje s duchem doby, tedy je dynamické, mladistvé, televizně atraktivní. Což zní jako pozvánka na nejlepší sportovní večírek ze všech.

Místo pro dva sporty

„Mám zprávy, že na olympiádě v Tokiu na 90 procent budeme. Na světovém kongresu říkali, že cesta je už hodně otevřená,“ říká Michaela Uhrová, letitá reprezentantka a nyní trenérka streetballistek.

Těžko říct, jak to dopadne. Nová olympijská pravidla umožňují organizátorům včlenit dva nové sporty a Japonci pro rok 2020 předběžně budou vybírat z této osmičky: favorizovaný baseball a softbal, jež v zemi vášnivě milují, dále karate, sportovní lezení, squash, bowling, surfování a bojový sport wu-šu.

To nemusí znamenat rázné ne; trojkový basketbal může teoreticky být přičleněn k tradičnímu. Taková možnost je v gesci MOV a Uhrová nabízí dobré argumenty: „Když se na nás loni chodili dívat na olympiádě mládeže v Číně, byli naprosto spokojení. Kromě plné haly se jim líbila i finanční nenáročnost. Nemusí vznikat žádná další hala, nejde o velký počet sportovců, kurty se dají postavit kdekoli.“

Policejní ochranářka v ringu: Až nám seberou helmu, holky budou rozsekané

A co se děje jinde? Na „větrné hůrce“ neboli miliardové střelnici neustále bičované silnými poryvy tu soutěžily smíšené páry. „Myslím, že se to celkem osvědčilo. Na další olympiádu po Riu by otom mohli uvažovat, myšlenka by neměla zaniknout. Stmelí ženský a chlapský kolektiv,“ říkal matador Jan Sychra, čtyřnásobný olympionik.

Zde je patrná inspirace biatlonem, kde mix baví fanoušky, samotné závodníky i sponzory.

I písečné pláže nabízejí zajímavá zápolení. Opálení chlapi jen vplavkách kopou od půlicí čáry rány do horních rohů – kurt na plážový volejbal se rozšířil až ke krajům a je tu plážový fotbal, zábava plná triků a střel z voleje, další možný sport budoucnosti. Rio by mu jistě slušelo, kde jinde by brazilská hravost a láska k míči vynikla víc než na Copacabaně!

Na to je pozdě, ale kdo ví, zda jednou tihle hračičkové nebudou skutečně bojovat o olympijské zlato. A spolu s nimi i další...

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!