Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Novinka ve sportu? Chystá se historicky první šampionát elektrokol, zúčastní se i Hašek

Škoda auto MČR e-bike foto: jsphoto.cz

Dolní Morava - Hřešili cyklisté s instalací motorku do svých kol? Nyní mají závod přímo na to určený. Pojede se totiž vůbec první mistrovství republiky na elektrokolech.
  5:00

‚Měsíc nechci kopce vidět.‘ Cyklisty nadchl everesting, náročná výzva je dostane až na pokraj sil

Elektrokola nejsou žádnou horkou novinkou, své místo mezi dopravními prostředky už nějakou dobu mají. Jejich uživatelé ale zatím neměli závody, ve kterých by se mohli kompetitivně vyřádit. To už je ale minulostí.

V Dolní Moravě se příští neděli 26. července uskuteční Škoda auto MČR e-bike, tedy historicky první republikový šampionát v jízdě na elektrokolech. „Závod je inspirací po loňském vzoru premiérového mistrovství světa E-BIKE v cross country v Kanadě,“ vysvětlil původní myšlenku jeden z organizátorů závodu Filip Švestka.

Nečekejte ale žádné šílené zbrklosti a nebezpečné jízdy. Ač k tomu přímo použití motorů v kolech pobízí, v závodě bude celá řada opatření a omezení. „Každé elektrokolo musí splnit evropskou normu EPAC, tj. nominální výkon motoru 250W, maximální rychlost asistence 25 km/h,“ přibližuje Švestka z pravidel.

Kromě toho smí každý cyklista využít během závodu pouze jednu baterii. Bude tak muset dobře zhodnotit, když je vhodnější si motorem pomoci, a kdy je lepší šlapat svépomocí. Navíc je zakázána jakákoliv manipulace s motorem a každé kolo bude muset být k dispozici případné prohlídce.

O závod je vcelku velký zájem a nejen mezi amatérskými sportovci, ale i mezi sportovními hvězdami. „Konkrétní jména očekáváme do večera. Čekáme úzkou českou špičku. Účastní se například i hokejová legenda Dominik Hašek,“ prozradil pořadatel.

Závod není pouze pro uzavřenou společnost, vyzkoušet si ho může každý, kdo elektrokolo vlastní. Přihlášky se mohou podávat ještě dnes. Samotný závod je pak naplánován na příští neděli 26. července. V 10 hodin budou vyjíždět takzvaní hobby závodníci, o hodinu a půl později ti elitní.

Samotná trasa je dlouhá 1,950 metrů, ale nenechte se zmýlit. Pojede se totiž na okruhu cross country, a tak to nebude nic jednoduchého. Kdo se stane historicky prvním českým mistrem v závodu elektrokol?

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč