130 let
Veslaři párové čtyřky (zleva) David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček a Petr Vitásek.

Veslaři párové čtyřky (zleva) David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček a Petr Vitásek. | foto: ČTK

Nový kouč veslařů je Fin. Svěřenci mu nerozumí

Sport
  •   10:46
PRAHA - Párová čtyřka se zhroutila. Obrazně řečeno. Kdysi vlajková loď českého veslování, která se slávou přivezla z olympijských Atén 2004 stříbro, skončila na letošním mistrovství světa v Poznani až jedenáctá. Pozvednout ji přitom měl finský trenér Veikko Sinisalo. Zatím se to nepovedlo.

Jako by naše loď neměla potřebné srdce. A taky se s trenérem těžko domluvíme, postěžoval si po návratu rozladěný veslovod párové čtyřky David Jirka. "Od Atén už jsme žádnou medaili nepřivezli, a je mi sedmadvacet," připomněl, že veslařská kariéra není dlouhá.

Také nyní, kdy je čas veslařských dovolených, neúspěch trápí nejen jeho.

Veikka Sinisala angažoval veslařský svaz v lednu. Na předchozí olympiádě v Pekingu bylo z pokusu o stříbrnou obhajobu párovky desáté místo, zatímco Sinisalo tam dovedl finský dvojskif žen lehkých vah k druhému místu.

"Snažili jsme se tak vyřešit předchozí problémy kolem párové skupiny, on je jimi nezatížený. Pro ostatní trenéry může být spolupráce s odborníkem, který přijde s novým pohledem, dobrou zkušeností," má jasno šéf veslařského svazu Jiří Kejval.

Zmínku, že s koučem hovořícím anglicky a německy může být složitější komunikace, Kejval nebere. "To nemůžu akceptovat. Teď mají veslaři šanci přiučit se angličtině, jsou mladí, musí se snažit. To je dneska běžné." Veslařská reprezentace rovná se Dukla a její šéftrenér Filip Koudela v komunikaci problém nevidí. "Myslím, že to hlavní kluci Veikkovi až na výjimky rozumějí. Veikko to ale nemá jednoduché. Ocitl se v novém prostředí, má svoje představy," říká o trenérovi, který je nyní rovněž na dovolené.

Jednou z nich je stravování. "Jenže u nás jsou veslaři zvyklí jíst, co jim chutná, a ne co je zdravé," pokyvuje hlavou Koudela.

Finský kouč ve svém blogu pod názvem Můj první rok v České republice uvádí: "Možnost závodit v A-finále jsme v Poznani ztratili o desetinu vteřiny, kolik nás v semifinále dělilo od postupu. A snížení tělesné váhy je první věc, která nás může zrychlit - lze spočítat, že při neměnné síle deset kilo váhy v lodi navíc znamená 1,36 vteřiny ztraceného času. A zdravá strava upraví tělesnou váhu na optimální hodnotu s minimem tělesného tuku," upozorňuje.

"Jeden z veslařů s jistou nadváhou se kvůli tomu začal rozčilovat, ale není z jeho skupiny," popisuje první reakce skifařka Daniela Nacházelová, která blog překládala.

Jen ať se kluci učí
Podle Koudely je přítomnost finského kouče přínosem. "Jsou tady trenéři Milan Doleček, Petr Blecha, Sergej Kruťjakov, teď Veikko - samí odborníci. Jen občas postrádám týmovou spolupráci," naznačí.

Posádku párovky tvoří David Jirka, Tomáš Karas, Petr Vitásek a Petr Buzrla, náhradníkem je Jakub Houska. Dukla se nyní snaží přivést mladou posádku párové čtyřky, stříbrnou z MS juniorů, aby se skupina rozšířila. Kejvalova vize? Trenér úspěšných mladíků Vítězslav Kučera by se měl stát Sinisalovým asistentem.

Poprvé ale u vedení ASC Dukla narazil. "Tolik lidí je na jednoho trenéra příliš, se šéfy Dukly to musím dotáhnout. Kučera ale bude trenérem, ne tlumočníkem. Jen ať se kluci učí anglicky," zopakuje.

Autor: Jiří Jakoubek