Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nový král! Joshua sesadil ‚Prince‘ Martina z trůnu šampiona během dvou kol

Sport

  0:41
V teprve šestnáctém profesionálním zápase kariéry se stal Brit Anthony Joshua novým mistrem světa těžké váhy, když v londýnské O2 Aréna dokázal knockoutovat ve druhém kole dosavadního neporaženého šampiona IBF Charlese Martina.

Nový šampion IBF v těžké váze Anthony Joshua. foto: Reuters

Nástup do ringu, kde na ně čekal kromě jiného i hvězdný spíkr Michael Buffer, který má smlouvu s televizí HBO (v zámoří vysílal tento večer Showtime), byl v podání obou impozantní.

Joshua netradičně celý v bílém a modrých rukavicích si nástup pořádně vychutnal a mezi šestnáct provazů přišel až na závěr své písničky v obklopení bodyguardů, mezi kterými vypadal jako „prcek“.

Úřadující šampion IBF se zahalil do královského hávu, na hlavě pak měl velkou korunu, v ringu pak nezapomněl trošku popudit soupeře, když si to mašíroval i jeho rohem. Tím ale jakékoliv provokace skončily.

Charles Martin při nástupu do ringu.

Do souboje oba vstoupili extrémně soustředění a pozorní. Aktivnější a přece jen ofenzivnější byl domácí vyzývatel, kterého vpřed hnala burácející vyprodaná O2 Aréna v Londýně, kde nechyběli Frank Bruno, David Haye, Audley Harrison, Shannon Briggs nebo Kell Brook.

Už v prvním kole dvakrát trefil ze své zadní, kterou chytře využíval na delší vzdálenost a v direktech. Naopak Martinovy pokusy o trefování spodků protivníka se míjeli účinkem.

Ve druhém kole ale bylo po zápase. Martin, přezdívaný „Prince“, v obranné ulitě nevydržel a jakmile poprvé vážněji zaútočil, Joshua parádně využil jeho otevřené obrany a rychlým kontrem jej poslal poprvé k zemi.

Američan, který odstartoval profesionální kariéru poté, co dělal několik měsíců stavebního dělníka, se sice dokázal postavit na nohy, jenže o pár vteřin později se situace opakovala a k zemi se pakoval znovu. Jenže tentokrát udělal tradiční to zámořskou chybu:

Nechal ringového počítat do osmi, aniž by byl na nohou. A na britských ostrovech devět a deset nezaznívá, pokud není boxer na nohou na osm, je konec. Martina tak postihl podobný osud, jako v roce 2013 Malika Scotta v souboji s Dereckem Chisorou. Na druhou stranu dlužno dodat, že ten nebyl dvakrát na zemi během pár sekund a celý down byl hodně zvláštní.

Odpočítaný Charles Martin.

Joshua se tak mohl začít radovat z historického milníku. Teprve v šestnáctém zápase profesionální kariéry. Po pouhých 34 odboxovaných kolech se stal mistrem světa těžké váhy. Ve stejném cyklu, co je zároveň i olympijským vítězem v supertíze. Nikdo jiný něco podobného nedokázal.

A co víc. V šestadvaceti letech nemá dost. „Je to jen čtvrtina mojí cesty. Nehodlám se nechat unést, protože stále existují věci, co musím udělat. Chystám se jít zpět do šatny a udělat nějaké věci. Volal mi David Haye, stejně jako Tyson Fury. To je to, co nyní musím udělat. Zůstat na této úrovni,“ pronesla nová boxerská hvězda.

„Debutoval v této hale. Získal zde všechny tituly. Ale je to jen začátek. Chce sjednotit všechny tituly. A já ho v tom budu podporovat. Mám v plánu něco ve Wembley, ale na fotbalovém, na 9. července. Pokud ještě není, tak AJ bude největší hvězdou světového boxu. Je to reálné, on porazí kohokoliv,“ přidal se jeho promotér Eddie Hearn.

Joshua vs. Martin o titul mistra světa IBF v těžké váze.
Joshua vs. Martin o titul mistra světa IBF v těžké váze.

Bude hodně zajímavé, o jakém projektu šéf stáje Matchroom Boxing mluví. 9. července je totiž mimo jiné i datum odvety mezi Tysonem Furym a Vladimirem Kličkem o tituly WBA (Super) a WBO, ke kterému by mělo také dojít v Anglii, konkrétně v Manchesteru.

A když už jsme u Joshuova ostrovního rivala, ten ihned po skončení londýnského souboje poslal na twitter několik uštěpačných poznámek: „Tak AJ dostal svůj pás, je tak pomalý a těžkopádný, stále vypadá spíše jako kulturista. Dejte mi toho beránka.“ V dalším pak k videu, na kterém je vidět jen tma, přiloží, že se fanoušci nemusí bát toho, že by on nebyl tím králem.

To Ukrajinec, který předpovídal Joshuovi velkou budoucnost, nejspíše souboj nesledoval. Poslední tweet věnoval v sobotu večer odvetě s Furym, předtím pak své přípravě na hokejovém ledě.

Posledního olympijského vítěze ale nechávají zatím aktivity na sociálních sítích v klidu. Pro tuto chvíli. „Jste skvělí fanoušci. Právě díky vám má živobytí 99 procent zbylých bojovníků na této kartě. Moc vám všem děkuji za tuto podporu,“ pochválil bouřící arénu, kde lidé i po skončení duelu zůstávali na svých místech.

„Každý v těžké váze má sílu. Je to o rychlosti a přesnosti. Před několika měsíci to bylo vidět v souboji s Dillianem Whytem. Co se týče Charlesem Martina, nemohu říct na něj špatného slova. Před pár dny jej všichni brali za nebezpečného leváka, který měl odvahu přijet se svým titul sem za mnou. To o něm říká hodně. Má můj respekt,“ dodal nový šampion federace IBF.

Nyní si může užívat svého pásu. A bude zajímavé, kdo si řekne o to, aby jej vyzval. Eliminaci si zaboxují už 21. května Joseph Parker (18-0, 16 KO) a Carlos Takam (33-2-1, 25 KO), vítěz ale jistě Joshuu ještě 9. července nevyzve. Navíc ten má nyní na povinnou obhajobu pár měsíců čas.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...