Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nový Zéland vstoupil za zlatým hattrickem výhrou 23:13 nad JAR, Francie udolala Argentince

Jihoafričané na Novozélanďany kvůli nepovedené první půli nestačili. foto: ČTK/APReuters

jokohama - Obhájci titulu z Nového Zélandu vybojovali na úvod ragbyového mistrovství světa v Japonsku vítězství 23:13 nad Jihoafrickou republikou.
  9:55aktualizováno  14:29

FOTOČLÁNEK: Domácí tým odstartoval MS výhrou. Japonsko se ponořilo do ragbyové horečky

V duelu držitelů zlatých medailí z posledních tří šampionátů si All Blacks, kteří zápas zahájili tradiční hakou, vypracovali v prvním poločase náskok 17:3, ve druhé půli ho ale museli tvrdě hájit.

Dvojnásobní mistři světa Australané museli na úvod turnaje otáčet zápas s Fidži, které díky zlepšení ve druhém poločase porazili 39:21. 

Do 50. minuty obhájci stříbrných medailí prohrávali 12:21, ale pak možnou senzaci na svůj účet odvrátili. V dalším dramatickém utkání Francie udolala 23:21 Argentinu, nad kterou v poločase vedla 20:3.

Jihoafričané na Novozélanďany kvůli nepovedené první půli nestačili.
Novozélandský fanoušek mohl být spokojený.

Novozélanďané, kteří ovládli poslední dva šampionáty v letech 2015 a 2011 a celkově mají ve sbírce rekordní tři tituly, rozhodli v první půli dvěma pětkami George Bridge a Scotta Barretta v povedené čtyřminutovce, v níž otočili skóre o 0:3 na 17:3. 

V závěru ale ještě měli s Jihoafričany plné ruce práce. 

Dvojnásobní mistři světa, kteří naposledy na MS triumfovali v roce 2007, dokázali ve druhém poločase snížit až na 13:17, v poslední čtvrthodině hry ale Novozélanďané dvěma penaltami skóre opět navýšili.

K australskému obratu přispěl dvěma pětkami v 56. a 61. minutě Tolu Latu. Dvě pětky v zápase položili i jeho spoluhráči Reece Hodge a kapitán Michael Hooper.

„Fidži je hodně nebezpečný soupeř. Byl to začátek, jaký jsme očekávali, jako vichřice. Udělali jsme nějaké chyby, ale vrátili jsme se k základním věcem a dokázali vyhrát,“ řekl australský kouč Michael Cheika.

Australští ragbisté zahajovali utkáním s Fidži také minulé MS v roce 2015, kde došli až do finále, v němž nestačili na Nový Zéland. S Fidži neprohráli žádný zápas od roku 1954.

Argentina, která na minulém MS skončila čtvrtá, šla v duelu s Francií do vedení 3:0 zásluhou Nicoláse Sáncheze, nejvíce bodujícího hráče šampionátu v roce 2015. 

Pak ale přišla francouzská ofenziva a jasné poločasové vedení i díky pětkám Gaëla Fickoua a Antoinea Duponta a čtyřem úspěšným kopům Romaina Ntamacka.

Po přestávce se obraz hry úplně změnil. Guido Petti Pagadizábal ihned po pauze snížil na 8:20. Po další pětce Juliána Montoyi a dvou trestných kopech Benjamína Urdapillety byl stav 21:20 pro Argentinu. 

V 69. minutě poslal Francii znovu do vedení kopem ze hry střídající Camille Lopez. V samém závěru se mohl stát argentinským hrdinou Emiliano Boffelli, ale trestný kop z 47 metrů minul.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...