Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Nymburk po skvělém výkonu postoupil do osmifinále ULEB Cupu

Sport

  21:17aktualizováno  22:06
VENSTPILS - Basketbalisté Nymburka vyhráli v dnešním utkání Evropského poháru ULEB ve Ventspilsu 85:59 a poprvé si zajistili účast mezi 16 nejlepšími týmy soutěže. Nymburk čeká dalších šest zápasů ve čtyřčlenné skupině, kde narazí na vítěze skupiny F Crvenou Zvezdu Bělehrad, s níž se utkali už předloni, dále na Gran Canarii a turecký Türk Telekom. První zápas by Středočeši měli sehrát 26. ledna.

Zápas Nymburk-Bamberg. foto: ČTK

Český celek nakonec postoupil z prvního místa ve skupině, druhý skončil německý Bamberg i přes dnešní prohru v Bielle 72:80. "Jsem šťastný za všechny lidi v klubu, že se nám konečně podařilo dostat až mezi nejlepších 16 týmů. Vyplatilo se nám, jak jsme k zápasu dnes přistoupili, mentálně i fyzicky jsme byli výborně připravení a celé utkání jsme kontrolovali," řekl trenér Nymburka Muli Kacurin.

Nymburk při své třetí účasti v druhé nejprestižnější evropské soutěži díky jasnému triumfu na palubovce lotyšských šampionů dosáhl svého zatím nejlepšího výsledku na evropské scéně. A jeho hráči si zlepšili náladu po třech nečekaných prohrách v ligové soutěži za sebou.

Šestinásobným českým mistrům dnes ve Ventspilsu k postupové jistotě stačilo jakékoliv vítězství a svěřenci trenéra Kacurina k němu došli velmi suverénně. Domácí sice po první trojce vedli, ale hosté vzápětí předvedli třináctibodovou šňůru a dali jasně najevo, že si v posledním utkání základní fáze nechtějí nijak komplikovat situaci na půdě outsidera, který prohrál všech šest zápasů ve skupině.

"Sami jsme asi ani nečekali, že to bude tak jednoduché, soupeř nám to trochu usnadnil. Uklidnili jsme se dobrým nástupem, pomohli si výbornou obranou a navrch jsme měli i v útoku. Soupeř to trochu zabalil," řekl pivot Petr Benda.

Nymburk soupeře dnes předčil ve všech směrech, základem k výhře a zajištění vysněného postupu byla výtečná obrana v první polovině zápasu, díky které Středočeši svého soka nutili k mnoha ztrátám a sami naopak z rychlých brejků dávali jednoduché koše. Nymburku se navíc dařila i střelba z pole a v 16. minutě už vedl dvacetibodovým rozdílem. V tu chvíli už bylo jasné, že Středočeši míří mezi elitní šestnáctku soutěže.

"Máme z toho obrovskou radost. Před sezonou to pro nás byl jeden z hlavních cílů a teď se můžeme i s fanoušky těšit na to, že si zahrajeme dalších šest perfektních zápasů. O motivaci do další části sezony máme postaráno," radoval se Benda.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...