Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nymburk po výhře s Ostende oživil v Eurocupu postupové naděje

Sport

  20:32aktualizováno  21:52
PRAHA - Basketbalisté Nymburka zdolali v Evropském poháru ULEB Ostende 73:51 a udrželi si naděje na postup z šestičlenné základní skupiny. Belgickému soupeři oplatili porážku z úvodního utkání (83:90) a po šesti odehraných zápasech mají vyrovnanou bilanci tří výher a tří porážek.

Nymburk - Ostende. Radoslav Rančík z Nymburku (vpředu) a Pierre Antoine Gillet z Ostende foto: ČTK

Evropský pohár basketbalistů - 6. kolo

Skupina A
ČEZ Basketball Nymburk - Ostende 73:51
(20:15, 36:29, 54:34)
Nejvíce bodů: Mahalbašič 15, Simmons 13, Page 12, Ilievski 9 - Ponitka 18, Stipanovič 14, Serron 8. Rozhodčí: Ziemblicki (Pol.), Petek (Slovin.), Putěnko (Rus.). Fauly: 19:19. Trestné hody: 14/11 - 15/10. Trojky: 10:1. Diváci: 1450.

Tabulka
1. Cantú 5 5 0 422:361 10
2. Ostende 6 4 2 440:454 10
3. ČEZ Basketball Nymburk 6 3 3 473:456 9
4. Le Mans 5 3 2 374:374 8
5. Quakenbrück 5 1 4 379:414 6
6. Cibona Záhřeb 5 0 5 383:412 5

"Porazit tým jako Ostende je pro nás hodně cenný výsledek. Dokázali jsme se poučit z chyb, které jsme udělali v Belgii," řekl trenér Kestutis Kemzura. "Osobně jsem čekal větší bitvu. Soupeř hrál podstatně hůř než v prvním utkání. My jsme hráli dobře, ale Ostende nám to dnes trochu usnadnilo," uvedl univerzál Jiří Welsch. Ostende si ke čtyřem vítězstvím dnes v pražské Tipsport Areně připsalo druhou porážku a s Nymburkem má vinou horšího skóre negativní bilanci ze vzájemných zápasů. Nymburk si může znovu o vylepšit své postavení příští středu, pokud uspěje na palubovce Cibony Záhřeb.

Desetinásobní čeští mistři se znovu hledali v úvodu, ale když Kemzura oživil základní pětku nasazením Welsche, Houšky a nového rozehrávače Ilievského, výkon domácích rychle rostl. Nymburk bodově táhli pivot Mahalbašič s křídelním hráčem Pagem a Ostende, jemuž citelně scházel klíčový hráč Ryan Thompson, začalo ztrácet. Belgičané postupem času vůbec nepřipomínali tým, který si na začátku sezony málem vybojoval postup do prestižní Euroligy. Klíčová byla třetí čtvrtina. Nymburští vyvinuli značnou intenzitu na obranné polovině a nutili soupeře ke ztrátám a těžkým střelám. Zlomový úsek hry Nymburk vyhrál jasně 18:5. "Tady se zápas lámal, dělali jsme nepochopitelné chyby, na které jsme tvrdě doplatili. Těžko pro to hledám vysvětlení," posteskl si trenér Ostende Dario Gjergja.

Domácí si závěr vysloveně užili, když je hřálo až dvacetibodové vedení. V exhibičním rytmu se chytil i tradiční kanonýr Simmons, který v poslední čtvrtině v rychlém sledu nasázel tři trojky a utnul svoje střelecké soužení. Naopak Ostende při střelbě zpoza tříbodového oblouku zcela vyhořelo, když jeho hráči zaznamenali jediný úspěšný pokus z patnácti. Nymburk v obraně exceloval, inkasoval jen 51 bodů, což je suverénně nejméně při letošních vystoupeních na pohárové scéně. Zatím nejlepším defenzivním výkonem českých suverénů bylo 70 bodů inkasovaných v minulém utkání proti Artlandu.

"Dnes jsme v obraně měli svůj den. Výmluvné je, že jsme dostali jedinou trojku. Ale také ve hře jeden na jednoho jsme udělali velký pokrok," pochvaloval si Kemzura. Také nymburští hráči ve zdařilé obranné práci viděli klíč k úspěšnému výsledku. "Obdržených 51 bodů je pro nás úžasný výsledek. Když budeme dál bránit takhle koncentrovaně, vytěžíme z toho i v útoku, kde se dostaneme k lehčímu zakončení. Také dnes jsme v útoku hráli celkem lehce, dobře si posouvali míč a měli slušnou střelbu. I když tam ještě máme na čem pracovat, mělo to slušnou úroveň. Takových výher však musíme získat ještě víc, abychom postoupili," řekl pivot Radoslav Rančík.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!