130 let

Radoslav Rančík z Nymburka (uprostřed) se snaží vystřelit přes Davida Logana (vlevo), Thomase Kelatiho (uprostřed vpředu) a Mateusze Jarnakowicze z polského celku Turów Zhořelec. | foto: Petrášek Radek , ČTK

Nymburku chyběl k vyrovnání koš

Sport
  •   22:24
Liberec - Pro úřadující české basketbalové mistry skončila cesta druhým nejprestižnějším evropským pohárem. Basketbalisté Nymburka podlehli v odvetném utkání play off Poháru ULEB polskému Zhořelci 66:68 a do osmifinále soutěže postoupil jejich soupeř.
Nechybělo mnoho a v liberecké Tipsport Areně, kde Zhořelec hraje své domácí zápasy, zavládlo velké veselí čtyřnásobných českých šampionů.

V dramatické koncovce Nymburk téměř stáhl čtrnáctibodové manko nabrané během závěrečné čtvrtiny a v poslední vteřině normální hrací době byl jen kousek od vyrovnání a následného prodloužení. Střelu Macka, která se odrazila od obroučky, však jeho americký spoluhráč Schilb nedokázal ve výskoku dopíchnout do obroučky.

Halou se tak mohly nést oslavné chorály Zhořelce, zatímco nymburští hráči s nevěřícnými pohledy naplněnými zklamání rychle zamířili do šaten.

Nymburk stejně jako minulé úterý dokázal ustát úvodní nápor Turówa, a když svěřenci kouče Muliho Kacurina našli recept na pokrytí Drobnjaka a Ljubotiny, kteří se sami postarali o prvních 17 bodů polského týmu, sami dokázali odskočit do mírného vedení. To sice nedosáhlo "sedmnáctibodových" parametrů jako před týdnem, ale i sedmibodový trhák (25:18) na startu druhé čtvrtiny dával Středočechům, které v úvodu znovu táhli hlavně Benda s Křemenem, slušné vyhlídky.

Jenže pak se Zhořelec zlepšil ve své silné disciplíně, agresivní a vytažené obraně, přes níž se Nymburk prosazoval stále hůř. Tým se vůbec nedostal k obávaným trojkovým pokusům, v nichž patřil k nejlepším v celé soutěži. Střelecky se nevedlo ani tahounu Rančíkovi, který byl pod zvlášť pečlivým dohledem. A když na druhé straně Kelati s klaksonem ukončujícím druhou čtvrtinu neomylně trefil trojku, měl polský celek k dobru už sedm bodů (41:34).

Turów i po pauze několika povedenými akcemi zkusil soupeři zasadit rozhodující úder a odskočit na bezpečný odstup, ale zarputilý Nymburk i přes velké množství ztrát v útoku a špatnému obrannému doskoku stále držel naději. Čeští šampioni ustáli i excelentní šňůru amerického dirigenta ve službách Zhořelce Logana, jenž na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny nasázel devět bodů za sebou. Nezlomilo je ani to, když slovinský hromotluk Drobnjak po dvou koších zblízka zvýšil už na 64:50, což byl největší náskok Zhořelce.

Fandové Turówa, kteří měli v hale drtivou převahu, v euforii pozvedli nad hlavy šály v černozelených klubových barvách, ale ve zlé předtuše začal jejich bouřící kotel tichnout. Nymburk, jako letos už několikrát, nasadil ke zběsilé stíhací jízdě a rychle z manka ukrajoval. Mužstvo vsadilo vše na jednu kartu, na agresivní obranu nedokázal Turów reagovat a Nymburští začali rázem hladce pronikat až pod koš. Dvě minuty před koncem Mack snížil na rozdíl čtyř bodů, pak přidal ještě dvě šestky Lee. Ten pak 35 vteřin před koncem sice osudově zkazil rozehrávku, ale poslední útok Zhořelce Středočeši odvrátili a měli jedenáct vteřin na finální útok.

Odpovědnost na sebe vzal Mack, v nepřehledné situaci pod košem se dobře zorientoval Schilb, ale rutinní dorážku ve skrumáži nezvládl. Nymburk u rozhodčích marně reklamoval, že bránící Drobnjak pohnul košem, za což by teoreticky mohl Zhořelec pykat uznáním technického koše. Pár vteřin po klaksonu sudí jasným gestem nymburské protesty zamítli, vidina prodloužení se rozplynula, a polský celek hned na palubovce začal s bouřlivými oslavami.

Výsledek: Turów Zhořelec - ČEZ Nymburk 68:66 (18:21, 41:34, 54:47)
Nejvíce bodů: Logan 23, Drobnjak 17, Ljubotina 9 - Benda a Křemen 14, Rančík 12, Mack 9, Lee 8. Rozhodčí: Facchini (It.), Bulto (Šp.), Piloidis (Řec.). Fauly: 16:19. Trestné hody: 14/8 - 16/12. Trojky: 6:4.
Diváci: 5000.

První zápas skončil nerozhodně 61:61. Postoupil Zhořelec.
Autor: ČTK