130 let

Petr Nymburský triumfoval na ME a představí se na olympijských hrách v Tokiu. | foto: Twitter/ASC Dukla

Nymburský vyhrál mistrovství Evropy a bude střílet na olympiádě v Tokiu

Sport
  •   15:10aktualizováno  17:17
boloňa - Čeští puškaři ovládli na mistrovství Evropy v Boloni střelbu z libovolné malorážky na 3x40 ran. Petr Nymburský získal titul a návdavkem účastnické místo na olympijských hrách v příštím roce.

Střelec Lipták je mistrem Evropy, díky titulu z trapu doplní Kosteleckého na olympiádě

Filip Nepejchal, který „kvótaplac“ do Tokia vybojoval v této disciplíně už dříve, skončil druhý.

Čtyřiadvacetiletý Nymburský zvítězil s náskokem čtyř desetin bodu. 

O pořadí českých střelců rozhodla poslední rána, před níž o čtyři roky mladší Nepejchal vedl o jednu desetinu. Bronz získal Jon-Hermann Hegg, nejlepší z tria norských účastníků osmičlenného finále.

Střelec Jiří Lipták se stal v Lonatu mistrem Evropy
Střelec David Kostelecký.

Čeští střelci už v páteční kvalifikaci třípolohové střelby získali stříbro v soutěži týmů za suverénními Nory, trio s Nymburským a Nepejchalem tvořil David Hrčkulák.

Nymburský získal první individuální medaili na velké akci v kariéře včetně Světového poháru, v němž je jeho maximem předloňské čtvrté místo v malorážce vleže z Mnichova. 

Nepejchal už má na kontě tři triumfy v SP a je trojnásobným juniorským mistrem Evropy, po přechodu mezi seniory už letos vybojoval dva bronzy a také zlato v mixu na Evropských hrách v Minsku.

Nymburský byl v boloňském finále jedním ze čtyř uchazečů o dvě místa na OH a už po prvním vyřazování měl jistotu, protože dva jeho přímí rivalové odpadli. 

A z účasti v Tokiu se spolu s ním radoval i Ital Lorenzo Bacci, který nakonec skončil pátý. Nepejchal ani norští střelci už o olympiádu nesoutěžili.

Český talent účastnické místo vybojoval už v dubnu při triumfu na SP v Pekingu, severská velmoc má olympijskou kvótu dvou střelců na disciplínu naplněnou.

Aktuálně má česká střelba sedm účastnických míst, o ty další se zasloužili Nikola Mazurová (vzduchová puška) a brokaři Jiří Lipták, David Kostelecký (oba trap), Jakub Tomeček a Barbora Šumová (oba skeet).

V Boloni neměl k olympijské kvalifikaci daleko pistolář Martin Podhráský. V rychlopalbě obsadil deváté místo a mezi střelci, kteří bojovali o dvě místa pro Tokio, skončil první pod čarou. 

Z páté a šesté příčky prošli do finále jako poslední Ital Riccardo Mazzetti a Ázerbájdžánec Ruslan Luněv, za nímž český reprezentant zaostal o dva kruhy. 

V soutěži družstev dělily Podhráského s Martinem Strnadem a Tomášem Těhanem tři body od bronzu.

Autor: ČTK