Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Repríza finále po 111 letech. O Davis Cup se utkají Belgie a Británie

Davis Cup

  21:49
GLASGOW/BRUSEL - O Davisův pohár si v listopadu zahrají tenisové týmy, které na postup do finále čekaly desítky let. Brity dovedl do boje o „salátovou mísu“ třetí hráč světového žebříčku Andy Murray a ukončil čekání své země na finále po 37 letech. Belgie po dramatické bitvě s Argentinou slaví první finálovou účast dokonce od roku 1904.

Tým Velké Británie. foto: Reuters

Murray odstartoval oslavy v Glasgowě, když porazil Australana Bernarda Tomice 7:5, 6:3, 6:2. Belgičané v Bruselu prohrávali po sobotní čtyřhře 1:2, jenže nejprve David Goffin udržel domácím šanci na postup a ten následně zpečetil Steve Darcis. Belgičané hráli finále jen jednou před 111 lety, právě proti Británii, prestižní soutěž vznikla jen o tři roky dříve.

Osmadvacetiletý Murray přispěl v rodném Skotsku k zisku všech tří bodů. Po hladkém triumfu v úvodní dvouhře se s bratrem Jamiem postavil i do čtyřhry a společně v dramatické pětisetové bitvě vydřeli druhý bod. Postup pečetil v dnešním souboji týmových jedniček, v němž přes lehké zaváhání v prvním setu nedal Tomicovi šanci.

Belgická radost.
Argentinec Delbonis v semifinále Davis Cupu.

„Jsem nadšený, že jsme to dokázali. Věděli jsme, že to bude těžké, Austrálie má obrovskou kvalitu a zkušenosti, ale celý víkend jsme mimořádně tvrdě dřeli,“ řekl Murray BBC.

Semifinálový duel v Bruselu poslal do rozhodujícího pátého zápasu Goffin. Domácí jednička hladce porazila Diega Schwartzmana, který překvapivě nahradil nejlepšího argentinského singlistu Leonarda Mayera, jenž byl po dvou čtyřsetových duelech v předchozích dnech vyčerpán. Souboj o postup rozhodl Darcis výhrou nad Federicem Delbonisem 3:1 na sety.

Přišel jsem o daviscupové panictví, radoval se Veselý po rozhodující výhře

Finále se uskuteční od 27. do 29. listopadu, Belgičané budou mít výhodu domácího prostředí. „Pro naši malou zemi je to něco úžasného. David hrál skvěle a dal mi šanci tuhle práci dokončit,“ radoval se Darcis. Domácí tenisté dokonale využili možnost ukázat se svým fanouškům, protože Belgie nehostí žádný podnik ATP. A po skvělých letech Kim Clijstersové a Justine Heninové země prožívá i úspěch v mužském tenisu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!