Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Švédští hokejisté, první soupeř Čechů, přišli o Henrika Sedina

Sport

  7:47
VANCOUVER - Další velkou hvězdou, která bude chybět na olympijském turnaji hokejistů v Soči, je švédský útočník Henrik Sedin z Vancouveru. Třiatřicetiletý centr a kapitán týmu Canucks v NHL má stále potíže s žebry, která si poranil v polovině ledna. Jeho místo zaujal Marcus Johansson z Washingtonu. Švédové budou ve středu prvním soupeřem českého celku v základní skupině.

Henrik Sedin kvůli zranění bude v Soči chybět. foto: ČTK

Pro Švédy to byla už druhá změna oproti původní nominaci. Předtím forvarda Johana Franzéna z Detroitu, který se potýká s následky otřesu mozku, nahradil jeho klubový spoluhráč Gustav Nyquist. Třiadvacetiletý Johansson se může těšit na první velký turnaj v dresu reprezentace.

Kvůli potížím s naraženými žebry Henrik Sedin šestkrát absentoval v sestavě Kosatek, pak sice dvakrát nastoupil, ale jeho problémy přetrvávají. Trenér John Tortorella oznámil, že do olympijské pauzy už ho do týmu zařazovat nebude. Sedinova bilance v této sezoně NHL se tak zastavila na 40 bodech (9+31) z 52 zápasů.

Absence hokejistů na OH

Olympijské hry si nezahraje ani slovenský hokejista Marián Gáborík. Jednatřicetiletý útočník Columbusu neprošel po zlomenině klíční kosti páteční lékařskou prohlídkou a klub NHL ho na hry do Ruska nepustil.

V týmu trenéra Vladimíra Vůjtka by jej podle slovenských médií měl nahradit Branko Radivojevič ze Slovanu Bratislava.

"Jsem zklamaný, že nejsem natolik fyzicky v pořádku, abych mohl reprezentovat svoji zemi na olympiádě. Je to těžké rozhodnutí, ale rozhodně to nejlepší pro mě osobně, švédský výběr i pro Vancouver. Spoluhráčům můžu jen popřát to nejlepší," uvedl zkušený hokejista v oficiálním prohlášení na klubovém webu.

Jeho bratr Daniel v nominaci pro hry nechybí. Oba reprezentovali na posledních dvou olympiádách, v Turíně pomohli Švédům ke zlatu a loni společně vyhráli mistrovství světa.

Zdravotní potíže už před Sedinem připravily o olympijský turnaj v Soči třeba kanonýra Tampy Bay a dvojnásobného nejlepšího střelce NHL Kanaďana Stevena Stamkose. Nestihl doléčit zlomenou nohu.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...