130 let

Vyhraje nakonec Hamilton Velkou cenu Belgie? FIA již brzo rozhodne. | foto: ČTK

O výsledku GP Belgie se rozhodne v úterý

Sport
  •   20:33
LONDÝN - Mezinárodní automobilová federace (FIA) rozhodne o sporném trestu pro Lewise Hamiltona z Velké ceny Belgie formule jedna až v úterý. Dnes na celodenním zasedání v Paříži vyslechla britského jezdce i právníky z týmů McLaren a Ferrari, kteří přednesli své argumenty. Konečné rozhodnutí ale vyřkne tříčlenná odvolací komise v úterý.

"Myslím, že šlo vše dobře. Nyní je rozhodnutí na odvolací komisi, ale já myslím, že jsou o faktech přesvědčeni," uvedl výkonný ředitel McLarenu Martin Whitmarsh. Pilot této stáje Hamilton v šikaně belgického okruhu ve Spa předjel finského konkurenta z Ferrari Kimiho Räikkönena díky zkrácení trati, ale vzápětí ho opět pustil před sebe; až potom se znovu dostal před něj.

Komisaři po skončení závodu penalizovali Hamiltona 25 sekundami a britský pilot se propadl z prvního na třetí místo. Toto rozhodnutí pak spustilo debaty nad pravidly v F1 a motoristické hnutí rozdělilo na dva tábory.

"Je nám jasné, že by Lewis radši dělal něco jiného, než seděl v soudní síni, ale dnes odvedl skvělou práci," vypověděl za svého jezdce Whitmarsh.

Sám lídr seriálu MS se s novináři bavit nechtěl a hned v úterý už zamíří do Singapuru, kde se o víkendu pojede další důležitý závod.

V případě, že McLaren s odvoláním uspěje, vzroste Hamiltonův náskok v čele pořadí na sedm bodů před Felipem Massou. Do konce sezony zbývá odjet čtyři Velké ceny.

Autor: ČTK